Hippologprogrammet

Senast ändrad: 26 februari 2024

Sveriges enda universitetsutbildning helt inrikatd på häst!

Hippologprogrammet var när det startade 1994 ett tvåårigt program men har utvecklats till ett treårigt kandidatprogram. Det treåriga programmet startade hösten 2010. Utvecklingen har skett i samråd med hästnäringen och med erfarenheter från studenter, lärare och forskare. Programmet ger dig som student breda och fördjupade kunskaper om hästen samt gör dig förberedd att möta arbetslivet inom hästbranschen såväl nationellt som internationellt. Unikt för hippologprogrammet är integrationen mellan teori och praktik, det du hör på föreläsningen får du sedan omsätta i det praktiska arbetet med hästen.

Hippologutbildningen med inriktningarna ridhäst, travhäst och islandshäst genomförs på Hästnäringens tre riksanläggningar: Flyinge, Strömsholm och Wången. På riksanläggningarna finns allt som gör det möjligt att bedriva högklassig utbildning, såväl teoretisk som praktisk. Dessutom har du tillgång till professionellt kunnande och de senaste rönen från svensk och internationell hästforskning. Viss möjlighet till internationellt utbyte kan också inrymmas inom dina tre år på programmet.

Foto: Carin Wrange

SLUs adjungerade professorer Kyra Kyrklund (ridkonst med inriktning dressyr) och Eyjolfur Isolfsson (ridkonst med inriktning islandshäst) finns med i den ständiga utvecklingen av utbildningen. För travhästinriktningen finns Torbjörn Jansson och Nils Ronéus med i och stöttar med sitt enorma kunnande.  

Foto: Carin Wrange

Första årets teoretiska delar ger dig ingående kunskaper om hästens byggnad och funktion, dess skötsel och utfodring - både som frisk och sjuk – ung och gammal, dess närmiljö samt grunder i pedagogik. Ditt första år innehåller också studier av praktisk karaktär som du ägnar åt hästarna, både med ridning, körning, unghäst, träning av travhäst och häst- och anläggningsvård, beroende på vilken inriktning du valt. Läser du ridhästinriktningen är du ditt första år på Flyinge medan du som studerar travhäst eller islandshäst är på Wången.

I årskurs två fördjupar du dig inom företagande och pedagogik/ledarskap. Som ridhäst- och islandshäststudent innehåller årskurs två dessutom ridkonst. Studerar du på travhästinriktningen utvecklar du ditt kunnande inom sport, företagande och ledarskap. På alla tre inriktningar har du verksamhetsförlagd utbildning där du får möjlighet att vara en del av en verksamhet och känna på arbetslivet. År två läser ridhästinriktningen på Ridskolan Strömsholm medan travhäst- och islanshäststudenterna är kvar på Wången.

Sista året har du själv möjlighet att spetsa din utbildning för att förbereda dig för det yrke du tänkt dig inom branschen. På ridhäst- och islandshästinriktningarna läser du pedagogik med inriktning coaching och därtill fördjupning inom ridning. Travhästinriktningen läser kurser inom hantering, träning och sport.

Utöver ovanstående kurser skriver du ett examensarbete inom hippologi där du själv väljer vilket område du vill studera och du läser också företagsekonomi. Det finns även en kurs i verksamhetsförlagd utbildning där du får komma ut i verkligheten och känna på arbetslivet samt knyta kontakter inom näringen. Ridhästinriktningen går under åk tre på Strömsholm medan trav- och islandshästinriktningen är kvar på Wången.

 

Foto: Carin Wrange

Utbildningen innehåller teoretiska och praktiska moment i ungefär lika stor omfattning. Oavsett inriktning ger utbildningen mycket goda grunder i hästens biologi och handhavande. Studenten får möjlighet att träna samspelet människa/häst och utvecklas som ryttare eller kusk genom att hästhantering, ridning och körning dagligen finns på schemat. På riksanläggningarna finns alla de hästar som behövs i utbildningen. Utbildningarna är breda och djupa med analys och värdering inom hästens och hästhållningens områden och har som målsättning att förbereda för professionellt arbete inom hästnäringen. Studenten får utveckla sin förmåga till vetenskapligt tänkande och informationsutbyte. Utbildningarna ger insikter i hästens roll i samhället och ger goda möjligheter till kontakter inom branschen.