Konferens: Naturvägledning för framtiden

Senast ändrad: 10 oktober 2018
jubileumsloggan.png

Tack alla deltagare, föreläsare och workshopledare för att ni gjorde detta till en fantastisk konferens! Vi på CNV är glada och lite omtumlade! Vi återkommer med bilder, dokumentation och utvärderingar inom kort. Tack!

Naturvägledning handlar om kommunikation om natur och kulturlandskap med människor som av eget intresse sökt sig till en plats för att lära något nytt, fördjupa sin kunskap, diskutera, agera för, samla kraft, förundras över eller bara uppleva landskapet.

Under konferensen diskuterades naturvägledning och dess potential för framtiden med koppling till naturvård, hälsa och hållbarhetsmål. Detta skedde i föreläsningar och workshops med fokus på erfarenhetsutbyte mellan deltagare från hela landet. Samt under middagen med festligheter i naturvägledningens tecken!

Här nedan kan du se konferensprogrammet eller ladda ner det som pdf. Dokumentation och utvärdering kommer!

Måndag 8 oktober

Kl. 11:00 Registreringen öppnar i VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, Ulls väg. 26 (klicka för vägbeskrivning).

13:00 Välkomna! Interaktion och föreläsningar varvat med interaktiva sessioner. Sal Audhumbla (VHC).

CNV 10 år och naturvägledningens alla möjligheter. Eva Sandberg, föreståndare Centrum för naturvägledning, CNV. Läs mer om Eva.

Claes Svedlindh, chef för Naturvårdsverkets naturavdelning, reflekterar över hur naturvägledningen har utvecklats i Sverige parallellt och tillsammans med naturvårdsarbetet i övrigt under de senaste decennierna. Lite exempel på vad som lyckats bra och inte samt förstås lite om utmaningarna vi har framför oss. Läs mer om Claes här.

Mary Alice Arthur, storytelling activist från USA, lär oss att aktivera berättelserna om en hållbar framtid. Läs mer om Mary Alice och föreläsningen här. (Mary Alice kommer även att hålla workshops på tisdagen.) Föreläsningen hålls på engelska.

15:00 Fika och erfarenhetsutbyte

16:00 Föreläsningar varvat med interaktiva övningar, fortsättning.

Rebecka Le Moine, Årets miljöhjälte 2017, har ett starkt engagemang för naturen och inte minst frågan om förlusten av biologisk mångfald, som trots att den av många experter anses vara minst lika viktig som klimathotet, är ganska okänd bland allmänheten. Hur ska vi kunna bry oss om en fråga som vi inte känner till? Rebecka att tala om vikten av att återetablera kontakten med naturen och att sprida nyfikenhet och engagemang. Läs mer om Rebecka och presentationen här.

Carol Ritchie, VD EUROPARC Federation, om betydelsen av kommunikation i skyddad natur och potentialen i europeiskt samarbete. Läs mer om Carol och föreläsningen härFöreläsningen hålls på engelska. 

Summering av eftermiddagen.

17:45 Middag, mingel och underhållning i naturvägledningens tecken. Ulls restaurang.
Vinnaren i tävlingen Sveriges mest inspirerande naturvägledning tillkännages.

TISDAG 9 oktober

08:00 Registreringen öppnar.

08:30 Välkomna till dag 2! Audhumbla, VHC.

Introduktion till dagens program och på gång på CNV. Eva Sandberg, föreståndare CNV. 

Sveriges mest inspirerande naturvägledning - en närmare presentation.


09:30 Förflyttning och hämta fika vid fikastation nära din workshoplokal.

10:00 Parallella workshops, pass 1.

Deltagarlista finns vid registreringen.

A. Hälsa och naturvägledning. Om hur du i praktiken hjälper deltagare att använda naturen för att må bra till kropp och sinne! Praktisk workshop ute i naturen med Bosse Rosén från Utemaningen. Läs mer. Audhumbla (VHC) + utomhus.

B. Medborgarforskning: Låt dina besökare bli forskare för en dag - eller för hela livet! Hur du som naturvägledare kan engagera dina deltagare att bli medborgarforskare som uppmärksammar och rapporterar allt ifrån dagfjärilar till årstidsväxlingar. Hands-on verktyg och inspiration med Pavel Bína och Katja Fedrowitz, ArtDatabanken. Läs mer. Sal Z (Ulls hus)

C. Stepping into story activism. Ta steget, bli berättelseaktivist! Om hur du hjälper dina deltagare att aktivera berättelser om en hållbar framtid. Mary Alice Arthur (Workshopen ges på engelska.) Läs mer. Särimner (VHC)

D. Pröva på guidekurs. Smakprov på övningar och andra moment som ingår i Interpret Europes utbildning för att bli Certified Interpretive Guide. Per Sonnvik, CNV, och Kristian Bjørnstad, samordnare för Interpret Europe i Norge. Läs mer. Sal P (Ulls hus)

E. Nå fler och sänk trösklarna! Hur kan man nå fler och nya målgrupper med naturvägledning? Hur lyfter vi fram det vi gör och hur sänker vi trösklarna till naturupplevelser? Ta del av goda exempel både från föreläsare och deltagare. Läs mer. Ratatosk (VHC).

F. Att läsa landskap. Om biologiskt kulturarv och kulturarvets närvaro i naturarvet. Hur läser man och delar landskapets berättelser med deltagare?  Inspirationstur med Clas Tollin. Läs mer. Sal Y (Ulls hus)

12:00 Lunch, Ulls restaurang.

13:30 Erfarenhetsutbyte, Audhumbla (VHC).

14:15  Förflyttning och hämta fika vid fikastation nära din workshoplokal.

14:30 Workshops pass 2. Deltagarlista i registreringen. För lokaler, se listan ovan.

16:45 Gemensam avslutning och summering. Audhumbla, VHC.

17:15 Konferensen avslutas.

Tävling: Sveriges mest inspirerande naturvägledning

För att lyfta fram riktigt bra och inspirerande naturvägledning utlyste CNV under 2018 en tävling. Nomineringar kom in från hela landet. Den av juryn utsedda vinnaren Anpassad natur för alla - Jenny Carlsson, Emåns ekomuseum, Naturskolan vid Emån tillkännagavs i samband med knferensmiddagen. Stort grattis!


Frågor?

Centrum för naturvägledning (CNV)
Institution för stad och land, SLU
cnv@slu.se
www.cnv.nu

Sidansvarig: cnv@slu.se