Tävling: Sveriges mest inspirerande naturvägledning

Senast ändrad: 14 juni 2018
hoga-kusten ES_ljusare_mindre_beskuren.jpg

Var finns Sveriges mest inspirerande naturvägledning? Guidningar, utställningar, naturstigar eller andra aktiviteter som fördjupar kunskap, ger positiva upplevelser och bidrar till engagemang. Välkommen att nominera naturvägledning du upplevt (eller själv tagit fram!).

Centrum för naturvägledning (CNV) vill ha din hjälp att lyfta fram riktigt bra och inspirerande naturvägledning och vi gör det genom en tävling. Tillsammans kan vi sprida goda exempel och inspirera varandra.

Fram till 31 augusti har du möjlighet att nominera naturvägledning i Sverige. Tio finalister utses och en jury kommer att kora en vinnare. Vinnaren tillkännages den 8 oktober på CNV:s konferens Naturvägledning för framtiden och får där möjlighet att presentera sin naturvägledning.

Vad kan jag nominera?

Du kan nominera både egen och andras naturvägledning.

Med naturvägledning menar vi metoder och verktyg som underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. Exempel på naturvägledning är guidning och berättande, utställningar, natur- och kulturstigar, audioguider och appar. Läs mer om naturvägledning här.

Tävlingsbidragen kommer att bedömas utifrån:

  • i vilken utsträckning naturvägledningen bidrar till att skapa engagemang för natur och naturvård
  • hur naturvägledningen bidrar till positiva naturupplevelser, fördjupad kunskap, reflektion, aha-upplevelser, dialog och delaktighet.

Var finns Svergies bästa naturvägledning?Det går bra att nominera både bemannad och icke-bemannad naturvägledning eller en kombination av de två typerna. 

Naturvägledningen som nomineras kan drivas i ideell, privat eller offentlig regi.

Den behöver inte finnas kvar längre, men ska finnas dokumenterad i någon form.

Hur du nominerar

Du nominerar via nedanstående formulär.

I nomineringen beskriver du naturvägledningens syfte, utformning och resultat. Utgå gärna från vad deltagarna tyckte och tänkte när du beskriver resultatet. 

För beskrivning och motivering får du max använda 1500 ord inklusive blanksteg. Skicka en textfil till cnv@slu.se.

Ange vem (person eller organisation) som tagit fram naturvägledningen.

Den som vill är mycket välkommen att styrka bidraget med (maximalt) tre bilder och en film på tre minuter. Skicka även dem till cnv@slu.se.  

Varje nominering ska styrkas av ytterligare två personer. Du fyller i deras namn och e-postadress i formuläret. Inför val av finalister kan CNV komma att ta kontakt med tillstyrkarna.

En person har möjlighet att nominera flera bidrag. 

Nomineringarna kommer inte att publiceras eller presenteras utan tillstånd från de berörda aktörerna. 

Vad man vinner

Priset till den som tagit fram den vinnande naturvägledningen är, förutom ett fint diplom, att CNV gör ett större reportage om projektet eller verksamheten till vår hemsida och till nyhetsbrevet Naturvägledaren. På CNV:s jubileumskonferens 8-9 oktober kommer vinnaren att presenteras. 

Finalister

Tio finalbidrag utses efter 31 augusti. En jury avgör vilket bidrag som vinner.

Bidragen som kommit till final kommer att presenteras i ett nummer av CNV:s nyhetsbrev Naturvägledaren och på CNV:s hemsida. 

Nyttan för naturvägledning i Sverige

Vi på CNV hoppas och tror att tävlingen och presentationen av vinnare och finalister ska inspirera och motivera andra att vidareutveckla sin naturvägledning. Bra naturvägledning är bra för många! 

Formulär för nominering av tävlingsbidrag

I ett textdokument behöver du beskriva naturvägledningen och motivera varför du tycker det är den bästa naturvägledning i Sverige. Texten får vara på max 1500 tecken inklusive blanksteg. Skicka textdokumentet till cnv@slu.se.

Du kan styrka nomineringen genom att e-posta max tre bilder och en film (på max 3 minuter) till cnv@slu.se.

Ange titeln på din nominering vid alla medskick via e-post.

Dina kontaktuppgifter

Tillstyrkarnas kontaktuppgifter

Godkänn och skicka in nomineringen

De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera och hantera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter.

Tävlingen ingår som en del av CNV:s jubileumsprogram. Vi fyller 10 år!


Kontaktinformation

Centrum för naturvägledning (CNV)
Institution för stad och land, SLU
cnv@slu.se
www.cnv.nu

Sidansvarig: cnv@slu.se