Kontaktinformation
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Naturvägledning handlar om att bidra till att besökaren utvecklar sin egen relation till naturen och kulturlandskapet. Naturvägledningens mål kännetecknas av en kombination av lärande och positiva upplevelser hos deltagaren samt stimulans av besökarens tänkande. Naturvägledning har ett budskap och syftar alltid till att i viss mån påverka deltagarens attityder och/eller beteenden. Naturvägledning är mer kommunikation än information.
Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan kommunicera med besökare direkt, t ex genom guidning. Naturvägledare kan också kommunicera med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan dela med sig av sin kunskap om platsen men även underlätta kommunikationen mellan besökare om platsen.
Anmäl dig till CNV:s nätverk genom att skicka ett epostmeddelande till cnv@slu.se.
Gå med i CNV:s nätverk och få vårt nyhetsmail och nyhetsbrev Naturvägledaren genom att skicka e-post till cnv@slu.se.
Teman på senaste numren av Naturvägledaren:
CNV:s kunskapsbank för naturvägledare - öppen dygnet runt
Erfarenhetsutbyte Sverige-Minnesota
SLU Centrum för naturvägledning, CNV
Besök: Ulls väg 27, 756 51 UPPSALA
Post: SLU Centrum för naturvägledning CNV, Box 7012, 750 07 UPPSALA
Fakturor: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 UPPSALA Obs! Ange beställarreferens (595 + 3 bokstäver).
E-post: cnv@slu.se
Telefon: vxl: 018 - 67 10 00 Fax: 018 - 67 35 12
Var finns Sveriges mest inspirerande naturvägledning? Guidningar, utställningar, naturstigar eller andra aktiviteter som fördjupar kunskap, ger positiva upplevelser och bidrar till engagemang. Fram till 31 augusti 2018 kunde man nominera naturvägledning som man upplevt (eller själv tagit fram!).
Centrum för naturvägledning (CNV) bad om hjälp för att lyfta fram riktigt bra och inspirerande naturvägledning och vi gjorde det genom en tävling. På så sätt kan CNV tillsammans med andra sprida goda exempel och inspirera varandra.
Fram till 31 augusti kunde man nominera naturvägledning i Sverige. En jury utsåg en vinnare. Vinnaren tillkännagavs den 8 oktober på CNV:s konferens Naturvägledning för framtiden.
Läs här om vinnaren och alla de andra nomineringarna.
Man kunde nominera både sin egna och andras naturvägledning.
Med naturvägledning menar vi metoder och verktyg som underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. Exempel på naturvägledning är guidning och berättande, utställningar, natur- och kulturstigar, audioguider och appar. Läs mer om naturvägledning här.
Tävlingsbidragen bedömdes utifrån:
Det gick bra att nominera både bemannad och icke-bemannad naturvägledning eller en kombination av de två typerna.
Naturvägledningen som nominerades kunde drivas i ideell, privat eller offentlig regi.
Den behövde inte finnas kvar längre, men skulle finnas dokumenterad i någon form.
Man nominerade via nedanstående formulär.
I nomineringen beskrev man naturvägledningens syfte, utformning och resultat. Man fick gärna utgå ifrån vad deltagarna tyckte och tänkte när man beskrev resultatet.
För beskrivning och motivering fick man använda maximalt 1500 ord inklusive blanksteg. Textfiler skulle skickas till cnv@slu.se.
Man skulle ange vem (person eller organisation) som tagit fram naturvägledningen.
Man kunde även styrka bidraget med (maximalt) tre bilder och en film på tre minuter. De skulle skickas till cnv@slu.se.
Varje nominering skulle styrkas av ytterligare två personer. Man fyllde i deras namn och e-postadress i formuläret. Inför val av finalister hade CNV möjlighet att ta kontakt med tillstyrkarna.
En person hade möjlighet att nominera flera bidrag.
Nomineringarna kommer inte att publiceras eller presenteras utan tillstånd från de berörda aktörerna.
Priset till den som hade tagit fram den vinnande naturvägledningen var, förutom ett fint diplom, att CNV gjorde ett större reportage om projektet eller verksamheten till vår hemsida och till nyhetsbrevet Naturvägledaren. På CNV:s jubileumskonferens 8-9 oktober presenterades vinnaren.
Tio finalbidrag utsågs efter 31 augusti. En jury avgjorde vilket bidrag som vann.
Vinnaren presenterades i ett nummer av CNV:s nyhetsbrev Naturvägledaren.
Vi på CNV hoppas och tror att tävlingen och presentationen av vinnare och finalister ska inspirera och motivera andra att vidareutveckla sin naturvägledning. Bra naturvägledning är bra för många!
Tävlingen ingick som en del av CNV:s jubileumsprogram. Vi fyllde 10 år.
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen