Vi ger en översiktskurs och en påbyggnadskurs på distans för dig som kan lite om svamp och vill lära dig mer om deras biologi, ekologi och taxonomi, lära dig känna igen de vanligaste svamparna och få veta mer om svamparnas betydelse för natur och människor.
Kurserna ges vänder sig till dig som är allmänt svampintresserad, student, vill bli svampkonsulent eller på olika sätt i ditt arbete jobbar eller vill jobba med svamp, t.ex. inom naturvård. Båda kurserna har sedan starten varit rejält översökta.
Kurserna 2021 anpassas till vad Covid-19 tillåter. Vi planerar för och hoppas att vi kan arrangeras fysiskt på plats. 2020 blev båda grundkursens träffar och den avslutande träffen för påbyggnadskursen digital.
Svampkunskap – en introduktion till mykologi
7 juni – 29 augusti 2021
Detta är en kurs för dig som redan kan lite om svampar och vill få en översikt i mykologi, svampars biologi och ekologiska roller samt att bättre lära dig att känna igen våra vanligare arter. I utbildningen ingår att du skall lära dig känna igen 200 mat- och giftsvampar, bli bekant med svampsystematik och hur man bestämmer svampar, svampars ekologi, funktioner i naturen och användningsområden och olika funktioner i naturen.
Obligatoriska träffar
- Lördag - söndag 12-13 juni kursträff med föreläsningar, exkursioner, diskussioner och övningar. Vi hoppas vi kan genomföra den i Uppsala,
- Onsdag – söndag 25 -29 augusti, träff på Billingen i Skövde med exkursioner, bestämningsövningar, svampekologi, diskussioner och avslutande artprov.
Mykologikursschema grundkurs 2021 (pdf)
Svampkunskap – fortsättningskurs i mykologi
30 augusti 2021 – 16 januari 2022
Detta är en fortsättningskurs som fodrar att man har gått introduktionskursen i mykologi eller har förkunskaper som motsvarande 5hp i mykologi. Du behöver kunna lite arter och vänder sig till dig som vill få djupare kunskaper i mykologi. Med hjälp av de senaste forskningsrönen kommer kursen ge en både bred fördjupning av kunskapsläget om svamparnas artmångfald, släktskap och systematik liksom våra ökande insikter om svampars förekomster och betydelser för olika processer i naturen. Du kommer att stifta bekantskap med mikroskopering liksom att DNA- metoder som används för att identifiera och förstå svampars förekomster, biologi och processer. Kursinnehållet omfattar också avsnitt om nytto- och skadesvampar i jord- och skogsbruk, naturvårdsbiologi och svampfysiologi.
Obligatoriska träffar
- Fredag – söndag 16–19 september träff på Billingen i Skövde med föreläsningar, exkursioner och bestämningsövningar.
- Fredag - söndag 14–16 januari 2022 träff på SLU i Uppsala med föreläsningar, mikroskopering, seminarier och redovisningar av egna arbeten.
Mykologikursschema påbyggnadskurs 2021 (pdf)