Mikrobiom - en introduktion till mikroorganismernas fascinerande värld
Senast ändrad: 12 oktober 2020
Vilka är mikroorganismerna, och vilken roll spelar de? Inte bara för vår hälsa utan i ekosystemen, för geokemiska processer och i produktionen av läkemedel och livsmedel? Hur samspelar mikroorganismerna med klimatförändringarna? Allt det och mer lär du dig på vår distanskurs med några träffar i Uppsala! Nästa kurstillfälle är 2 November 2020 - 17 januari 2021.
Här lär du dig om mikrobiom, mikroorganismers mångfald och dynamik i olika miljöer och ekosystem, så väl som tillämpningar av mikroorganismer för en hållbar användning av naturresurser.
Vilka giftiga ämnen producerade av mikroorganismer? Hur påverkar det oss? Vad händer om om bakterier blir resistenta mot antibiotika? Foto: Arek Socha.
I vissa typer av ostar tillsätts ofarliga mögelsvampar för att förbättra ostens smak, lukt och konsistens. Andra livsmedel som du kanske inte visste framställs med hjälp av mikroorganismer är oliver, kakao, surkål och soja. Foto: MaxPixel.
Vad har mikroorganismerna för funktion för djur och växter? Var hittar vi dem och vad har de för roller i olika ekosystem? Foto: Pixabay.
Kursen består av föreläsningar, laborationer, grupp- och projektarbete. Foto: Julio Gonzalez
Från bakterier och svampar till arkeer, virus och pyttesmå alger
Vi kommer lära oss om bakterier, svampar, arkeer och i viss mån även virus, protister och mikroskopiska alger. Du kommer bland annat att få lära dig om
- mikroorganismernas taxonomi, diversitet och funktioner
- deras betydelse för hälsa och sjukdomar hos människor, djur och växter
- mikroorganismers förekomster och roller i ekosystem
- biotekniska tillämpningar för produktion av t.ex. läkemedel och livsmedel med hjälp av mikroorganismer
- mikroorganismer för att behandla förorenat vatten eller mark, hantera avfall och producera energi
- mikroorganismers betydelse för hållbar användning av naturresurser
En distankurs med träffar i Uppsala
Kursen består av föreläsningar, demonstrationer, grupp- och projektarbete. Det är en distanskurs som ges på kvartsfart, 25%. I kursen ingår obligatoriska träffar i Uppsala.
Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se