Kontaktinformation
Anders Dahlberg, professor, Studierektor för forskarutbildningen
Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi, SLU
anders.dahlberg@slu.se, 018-671598
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Vi trivs bra i både gummistövlar och labbrockar och undersöker hur mikroorganismer som svampar och bakterier interagerar med omgivningen.
Våra grundkurser äger rum såväl ute i fält som i molekylärbiologiska lab. Vi har även en forskarutbildning i biologi.
Vi forskar på interaktioner mellan växter, patogener, symbiotiska mykorrhizasvampar och nedbrytarsvampar samt andra mikroorganismer och deras roll i skog och jordbruk.
Här hittar du information om vilka rutiner och vilken ansvarsfördelning som gäller för doktorandutbildning på institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi.
Institutionen sorterar under både S och NJ-fakulteten. Vi brukar ha 15-20 doktorander som sorterar under båda fakulteten. Vi försöker hanterar utbildningskrav på doktorander oavsett fakultet på samma sätt. Därför är den rekommenderade mängden kurser för institutionens doktorander 45hp.
Forskarutbildningsämne på S fakulteten: Biologi
Forskarutbildningsämnen på NJ-fakulteten: Biologi, Biologi med inriktning Ekologi, Biologi med inriktning Växtpatologi och Mikrobiologi.
Huvudansvarig för institutionens forskarutbildning, ansvara t ex för att godkänna och skriva under ansökning för antagning till utbildningen och uppföljningen av ISPs.
Ansvarar för årlig uppföljning och arkivering (analog och digital) av individuell studieplan (ISP), närvaro vid uppföljning av halvtidsseminarium och arrangerandet av institutionens årliga doktoranddag, årligt utvecklingssamtal med alla doktorander. Bistå handledare och doktorander om det uppkommer frågor som de inte kan lösa själva.
Ansvarar för uppdatering av aktiviteter i LADOK, löneökning enligt doktorandlönestegen.
Ansvarar för antagning, inkl. rekrytering, intervju, inskickning av blanketter etc.
Ansvarar för utbildningens innehåll och kvalitet, för att innehållet i planer, vetenskapliga arbeten och såväl formell som informell forskarutbildning mm är väl anpassat till ämnets utbildningstradition och avhandlingsarbetets karaktär. Skall verka för att den individuella utbildningen anpassas till doktorandens behov och för att hen ska uppfylla utbildningens krav. Godkänna eventuella kursmoment vid behov.
Huvudhandledare, i samråd med övrig handledargrupp, ansvarar för att bedöma om doktoranden har nått examensmålen och att avhandlingen är av inom disciplinen erkänt god vetenskaplig kvalitet.
Ansvarar för att genomföra sin forskningsutbildning på det sätt som överenskommits med handledare.
Vara bekant med och använda SLU:s samlade och utförliga information för doktorander.
Anders Dahlberg, professor, Studierektor för forskarutbildningen
Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi, SLU
anders.dahlberg@slu.se, 018-671598
Prefekt: Sara Hallin, sara.hallin@slu.se, 018-673209
Ställföreträdande prefekt: Petra Fransson, petra.fransson@slu.se, 018-671864
Postadress:Box 7026, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Almas allé 5, 756 51 Uppsala
Hitta hit
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen