Temasidor om hållbara livsmedelssystem
-
Livsmedelsberedskap
Sverige ska bygga upp livsmedelsberedskapen på nytt som en del av det civila försvaret. Men är det livsmedel eller insatsmedel som diesel, handelsgödsel, växtskyddsmedel, utsäde och foder som är det stora problemet? Forskning från SLU visar på det senare.
-
Ät ute - din digitala utflyktslåda
Välkommen att upptäcka spännande natur i Uppsala län och varför inte ha en picknick med mat som kommer från landskapet? Här har vi samlat inspiration och tips i en digital utflyktslåda, för att i ett regionalt samarbete lyfta och uppmärksamma Friluftslivets år - tema juni äta ute.
-
Klimatanpassning och extremväder
Hur ska vi odla i ett ändrat klimat? Hur ska djurhållning fungera vid torka eller höga temperaturer? SLU:s forskare tar fram åtgärder och beredskap för extrema klimat.
-
Matsvinn
Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas. Att radikalt minska på matsvinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de viktigaste åtgärderna vi kan göra inom livsmedelssystemet.
-
Hållbar konsumtion och produktion av mjölk
Projekten sträcker sig från den individuella kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nyttan och nya möjligheter med gräsvallen till kombinationen av miljö- och folkhälsoaspekter för kostrekommendationer. Hela livsmedelskedjan är inkluderad.
-
Mat och klimat
Utsläppen från livsmedelssektorn står för cirka 20–30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Hur kan vi producera och konsumera mat på ett mer klimatsmart sätt?
-
Social hållbarhet i livsmedelssystemet
En viktig del av ett hållbart livsmedelssystem är att den som producerar maten har schyssta arbetsvillkor, upplever trygghet för sig och sin familj, och känner uppskattning för sin roll som livsmedelsproducent.
-
Insekter som mat
SLU har tvärvetenskaplig forskning om matinsekter. Här finns forskare som arbetar med allt från insekters ekologi, deras sjukdomar, beteende, näringsbehov och frågor om livsmedelssäkerhet och etik.
-
Närproducerad mat
Med mat från mindre producenter utan långa transportsträckor kan vi bidra till utformningen av ett mer sammanhängande och motståndskraftigt lokalt livsmedelssystem.
-
Food & Cities
Food & Cities är ett samarbete mellan SLU Future Food och SLU Urban Futures där forskningsfrågor och samarbeten i kopplingen mellan framtidens hållbara livsmedelssystem och hållbara städer utvecklas.
-
Växtförädling och djuravel
Här hittar du material från Mistra Biotech, ett forskningsprogram om bioteknik i växtförädling och djuravel för hållbar och konkurrenskraftig lantbruks- och livsmedelsproduktion i Sverige. P
-
Dricksvatten och hälsa
Vi konsumerar i genomsnitt två liter dricksvatten per dag. Men hur hälsosamt är ditt dricksvatten? SLU tar fram kunskap för beslutsfattare och vattenbransch som stödjer arbetet med säkrare dricksvatten och framtidens vattenrening.
-
Food Systems
Under 2021 gjorde världen en kraftansträngning kring hållbara livsmedelssystem med FN-konferensen Food Systems Summit. På den här temasidan finns relaterad kunskap från SLU som rör forskning, kunskap, samarbeten och dialoger kring hur vi uppnår ett hållbart globalt livsmedelssystem.
-
Frukt- och grönsaksåret
FN har utropat 2021 till International Year of Fruit and Vegetables. SLU uppmärksammar detta med en temasida om frukt, bär och grönsaker och forskning vid SLU.
-
Marken i livsmedelssystemet
Hela 95% av vår matproduktion är beroende av markens ekosystemtjänster. För att säkra livsmedelsproduktionen krävs en god markvård i världen.
-
Tvärvetenskap
Komplexa utmaningar kräver en palett av lösningar och ett brett tänkande, en palett i många färger. Ett av SLU Future Foods viktigaste mål är att utveckla tvärvetenskapliga arbetssätt inom området ”ett hållbart livsmedelssystem” genom att stimulera samarbeten över vetenskapliga disciplingränser. Läs mer på vår temasida om tvärvetenskap.
-
Livsmedelsvetenskap
Forskning inom livsmedelsvetenskap vid SLU omfattar en mängd olika områden, alltifrån egenskaper hos råvaror och förädling av grödor till kvalitetssäkring och livsmedelssäkerhet, men även områden som marknadsföring, innovation och företagsledning.
-
Hållbar matkonsumtion
Maten och vår matproduktion står för ett stort klimat- och miljöavtryck. Hur ska vi tänka för att minska det avtrycket? Och hur kan politiken och samhället hjälpa individen att göra hållbara val?