Examensarbete vid Institutionen för molekylära vetenskaper

Senast ändrad: 16 januari 2025

Du kan göra ditt examensarbete eller det avslutande arbetet för en "Master of Science"-utbildning vid Institutionen för Molekylära vetenskaper

Självständigt arbete

Hos oss kan du göra examensarbeten inom såväl tillämpade som mer grundläggande ämnen.

Se några förslag nedan om självständiga arbeten:

 

Guide om självständiga arbeten

Guide om Kandidat & Masterprojekt på SLU av Klara Nilsson

Se här för en komplett guide och mer information om livsmedelsvetenskapliga projekt

Mål med projekten:

Ett självständigt arbete är ett arbete där du ska tillämpa dina fördjupade kunskaper, förmågor och förhållningssätt på en frågeställning inom utbildningens område. Ofta ligger det självständiga arbetet i slutet på din utbildning där du ska planera, genomföra och presentera en akademisk studie.

Regler kring publicering:

Godkända självständiga arbeten deponeras och publiceras i SLU:s elektroniska publiceringsverktyg (Epsilon). Studenten har upphovsrätt till sitt självständiga arbete och enligt upphovsrättslagen måste SLU inhämta tillstånd från studenten för publicering. Samtliga författares godkännande av publiceringen behöver dokumenteras och arkiveras av institutionen. I de fall författaren inte ger tillstånd för publicering, ska arbetena ändå deponeras för registrering av metadata och arkivering

I utbildningshandboken kan man hitta riktlinjer kring projekten:

Utbildningshandboken | Studentwebben

Självständigt arbete (examensarbete)

Information om självständiga projekt, såsom bedömningskriterier och andra regler vid NJ-fakulteten, finns via denna länk: Examensarbeten inom NJ-fakulteten | Medarbetarwebben

Förväntningar på de olika rollerna:

Specifika detaljer finns via denna länk: guide-sjalvstandigt-arbete-v220228.pdf

Vem ansvarar för vad?

Studenten

Studenten ansvarar för att en arbetsplan med tillhörande tidsplan upprättas i samråd med handledaren. Studenten genomför det självständiga arbetet i syfte att uppnå målen för kursen. Studenten initierar handledarträffar inom tilldelad handledningstid. Studentens rätt till handledning är knuten till ett visst kurstillfälle.

Handledaren

Handledarens funktion är att handleda studenten för att uppnå målen för kursen. Handledaren bör informera studenten om vilken handledningstid som finns och hjälpa till att planera det självständiga arbetet, samt samråda med studenten om arbetsplanen. En handledare kan handleda flera studenter vid samma kurstillfälle. En student kan i vissa fall ha flera handledare; en ska då vara huvudhandledare, de övriga är biträdande handledare.

Handledaren kan avråda studenten från att lämna in ett självständigt arbete för redovisning om det riskerar att inte bli godkänt, men det är ytterst studentens val att lämna in eller inte. Handledaren ska vid behov lämna de underlag för bedömning som examinatorn begär. För en student som inte uppnått godkänt resultat, kan enstaka handledningstillfällen erbjudas, även efter kurstillfällets slut.

Prefekten

Prefekten vid den institution där huvudhandledaren är anställd ansvarar för att det finns resurser för studentens handledning.

Examinatorn

Examinatorn och handledaren ska inte vara samma person. På ett kurstillfälle kan det finnas flera examinatorer, dock bara en per studentarbete. Examinatorn granskar och betygsätter studentens självständiga arbete med utgångspunkt från kursmål och betygskriterier. Examinatorn ska fatta betygsbeslut utan inverkan från handledaren. Vid behov kan dock examinatorn begära underlag för bedömningen från handledaren. Om flera studenter skrivit ett självständigt arbete, ska bedömningen av studenternas prestationer kunna göras individuellt. Examinatorn kan vid behov begära att respektive student redogör för sin individuella prestation i det självständiga arbetet.

En student som inte uppnått godkänt resultat inom kurstillfället, har rätt att examineras på nytt på samma sätt som i andra kurser.

Kursledaren

Kursledaren har en överblick och en samordnande funktion på institutionsnivå. Kursledaren godkänner arbetsplanen. Kursledaren kontaktas om det exempelvis uppstått samarbetsproblem eller vid önskemål om byte av ämne eller byte av handledare. Kursledaren har även ansvar för att rutiner för kursutvärdering tillämpas för de självständiga arbetena.

Extern samarbetspart

Överenskommelse med en extern samarbetspart hanteras genom ett separat avtal, då mellan SLU och samarbetsparten – inte studenten (eventuell ersättning undantagen). I de fall där studenten utför arbetet externt och har en extern handledare ska det även finnas en huvudhandledare vid SLU, som ansvarar för att arbetet genomförs enligt SLU:s riktlinjer och aktuell kursplan.

 


Kontaktinformation

Su-lin Hedén (Leong)

Studierektor för grundutbildningen
Institutionen för molekylära vetenskaper
Su-lin.Leong@slu.se, 018-67 32 06

Anders Sandström

Biträdande studierektor för grundutbildningen
Institutionen för molekylära vetenskaper
Anders.Sandstrom@slu.se, 018-67 34 63