FRAS - dubbel kraftsamling

Senast ändrad: 04 december 2023
Mikolaj Lula

Ett forskningsprojekt har både gett kunskap om skogsskötel och stärkt forskningen i södra Sverige genom ett gränsöverskridande samarbete.

Ett forskningsprojekt har både gett kunskap om skogsskötsel och stärkt forskningen i södra Sverige genom ett gränsöverskridande samarbete.

Förkortningen FRAS står för Framtidens skogsskötsel i södra Sverige. Och det är precis vad det handlar om. Under fem år har sex doktorander forskat om nyckelfrågor för skogsskötsel i en ny tid. I mitten av september var det målgång genom en exkursion på Tagels gård utanför Moheda där resultaten presenterades.
Det återstår ett par disputationer innan allt är klart, men kanske kommer en ny omgång. Det lyckade samarbetet mellan SLU/Alnarp, Linné- universitetet och Skogforsk bäddar för en fortsättning.

 – Det har öppnat dörrar för fler samarbeten. Vi kompletterar och stärker varandra, säger Karin Hjelm SLU/Alnarp.

 Projektet har genomförts nära den skogliga sektor, som varit med och finansierat FRAS och medverkat i en styrgrupp. Budgeten är på 25 miljoner kronor och 14 externa partners har medverkat. Forskningsresultaten handlar om allt från föryngring till tallens potential och björkens kvalité.
Ett genomgående tema är möjligheterna och utmaningarna med ett mer variationsrikt skogsbruk. Flera projekt visar hur ny teknik, allt från laserscanning till GPS-navigering, kan användas för mer precision i skogsbruket. Det bidrar till att identifiera variationerna inom beståndet och anpassa skötseln därefter.

- Det har varit ett bra samarbete där det varit lätt att träffa folk inom andra akademier och företagen, säger Mikolaj Lula. Han fortsätter nu arbetet vidare med frågorna som postdoktor.

 

Göran_Fras.jpg

Göran Örlander, Södra har varit ordförande i ledningsgruppen. Han är glad över att skötselfrågorna kommit i fokus.


Kontaktinformation