Hoppa till huvudinnehåll

Projekt Valphälsa

Ett forskningsprojekt med syfte att förbättra valpöverlevnaden hos svenska hundar. Vi undersöker förekomst av abort och valpdödlighet hos hund och kartlägger orsaker till dödlighet, med särskilt fokus på infektioner.

hund-logga

Projekt Valphälsa

Projekt Valphälsa är ett forskningsprojekt i samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Forskargruppen kommer i en första del av projektet ta fram aktuella siffror över abort och valpdödlighet i Sverige genom en enkätundersökning riktad till hunduppfödare. Inbjudan att delta i enkäten kommer att skickas ut via epost till uppfödare som är registrerade i Svenska Kennelklubben, SKK. Det här underlaget är viktigt att ta fram, eftersom det idag saknas statistik över valpdödlighet hos svenska hundar.

I en annan del av projektet kommer vi att undersöka orsaker till att foster och nyfödda valpar dör. Här kan du som uppfödare, eller veterinär som arbetar med hundar, bidra aktivt till forskningen genom att skicka in aborterade foster eller valpar som har dött under sina första tre levnadsveckor. Vi kommer att obducera valparna och leta efter förändringar som kan förklara dödsfallet. Vi kommer också att ta prov för odling av bakterier, samt prov för analys av herpesvirus. Du som insändare kommer att få svar på undersökningarna, om du önskar. I samband med insändande kommer vi att be dig att svara på frågor för att hitta möjliga riskfaktorer och identifiera vad du som uppfödare kan göra för att minska risken för valpdödlighet. Projektets resultat ska ge stöd åt veterinärer som hanterar dräktiga tikar och valpar, liksom åt uppfödare som stöter på problem med sjuklighet eller dödlighet hos valpar.

FAQ

Svaren på alla de vanligaste frågorna

pudel-hane

GDPR

Alla matnyttiga länkar och tillstånd - samlade på ett och samma ställe

rhodesian-ridgeback-tik

Nyheter och resultat

Vad är nytt? Kika in här!

dansk-svensk-gårdshunds-valp

Forskargrupp

Lär känna oss som arbetar med projektet

projekt-valphälsa-forskargrupp
Publicerad: 02 januari 2024 - Sidansvarig: lisa.chroisty@slu.se
Loading…