- 09 februari 2018 Streptococcus suis – En nygammal zoonos med stor betydelse för både gris och människa Syftet med projektet är att undersöka förekomst av och egenskaper hos bakterien Streptococcus suis i svenska grisbesättningar.
- 08 mars 2017 God benhälsa hos suggor- kan registreringar med objektiva mätmetoder för gånganalys och fysisk aktivitet förbättra benhälsan hos suggor? Hälta och dålig benkvalitet utgör ett stort välfärdsproblem inom grisuppfödning och är en av de vanligaste anledningarna till att suggor avlivas i förtid.
- 05 mars 2014 Hur påverkar stress suggors dräktighet? Oocytmognad och embryoutveckling hos gris in vitro i odlingsmedia med tillsatser av hormonellt delvis definierat plasma från normala eller stressade suggor.
- 03 mars 2014 Alternativ kastration av smågris Alternativ till kirugisk kastration av han-smågris
- 26 februari 2014 Forskning Grisen som modelldjur för diabetesforskning Grisen som modelldjur i diabetesforskning - PET/CT undersökning av GLP-1 receptorn
- 15 november 2013 Djurmodell för behandling av diabetes Transplantation av insulinproducerande celler till grisar med experimentellt framkallad diabetes - En nödvändig djurmodell för att pröva en ny behandlingsmetod
- 15 november 2013 Djurmodell för behandling av diabetes Transplantation av insulinproducerande celler till grisar med experimentellt framkallad diabetes - En nödvändig djurmodell för att pröva en ny behandlingsmetod
- 02 oktober 2013 Bogbladssår och öronnekroser hos grisar Bogbladssår och öronnekroser hos grisar - vilken betydelse har Treponema-arter?
Gris- och fjäderfämedicin
Ämnesbeskrivning
Ämnet innefattar propedeutik, medicin och kirurgi på djurslaget gris och fjäderfä. I detta inkluderas kunskap om medicinska sjukdomar såsom metabola sjukdomar, infektionssjukdomar, sjukdomar med ärftlig genes, zoonotiska sjukdomar, och intoxikationer. Förebyggande djurhälsovård ingår som en väsentlig del.
Aktuell forskning
- Infektionssjukdomar inkluderande olika aspekter på sjukdomarnas etiologi, patogenes, diagnostik, spridning, behandling och profylax.
- Övrig forskning som på senare år genomförts rör:
- Smärtfysiologi och analgesi,
- Reproduktionssjukdomar av infektiös genes,
- Respirationssjukdomar,
- Hudsjukdomar,
- Sjukdomar i rörelseapparaten,
- Metabola sjukdomar,
- Antibiotika och antibiotikaanvändning,
- Bakteriologi och virologi,
- Etiologi och patogenes vid kroniska sår,
- Förekomst och spridning av zoonotiska bakterier hos gnagare och vildsvin
Forskning bedrivs också i samarbete med övriga europeiska länder. Vidare bedrivs forskning i form av biståndsprojekt inom områdena infektionssjukdomar och herd health management. Samverkan med andra kompetenser inom och utanför SLU är en nödvändig förutsättning för all denna forskning.
Forskningen sorterar under ”hållbar och säker livsmedelsförsörjning” och svarar mot målet att aktivt bidra till den nationella livsmedels-strategin. En god djurhälsa är nödvändig för att stärka konkurrenskraften hos den inhemska animalieproduktionen och för att säkerställa en hållbar livsmedelsförsörjning, och kunskap om djurens sjukdomar, liksom om livsmedelsburna bakterier, är nödvändiga för att säkerställa säkra livsmedel. En stark kompetens finns inom sjukdomsdiagnostik och förebyggande djurhälsovård, vilket ingår i ”Precision Livestock Farming”.
Forskningen fokuserar på tillämpad forskning liksom forskning för djurens egen skull, vilken bidrar till god djurhälsa, djurvälfärd och en låg antibiotikaförbrukning. Forskningen bidrar till One Health genom ett aktivt arbete för att förhindra smittspridning, förbättra diagnostik och identifiera mekanismer som påverkar uppkomsten av sjukdom.
Ämnesansvarig
Magdalena Jacobson, professor
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
magdalena.jacobson@slu.se, 018-67 14 75