-
08 mars 2017
Diagnostik och rehabilitering av katt med ortopediska problem
I takt med att katten blivit mer av en familjemedlem än en ladugårdskatt så ökar även den avancerade veterinärmedicinska vården av katter. För att interventioner vid ortopediska problem ska ha en så god prognos som möjligt behövs förfinade diagnostiska metoder och validerade rehabiliteringsprotokoll.
-
02 december 2015
Osteoartrit - smärtlindring och rehabilitering
Osteoartrit, OA, hos katt är en svårdiagnosticerad ledsjukdom som leder till kronisk smärta och nedsatt rörelsefunktion. Frekvensen ökar med åldern och symptomen förväxlas ofta med normalt åldrande.
-
08 mars 2017
God benhälsa hos suggor- kan registreringar med objektiva mätmetoder för gånganalys och fysisk aktivitet förbättra benhälsan hos suggor?
Hälta och dålig benkvalitet utgör ett stort välfärdsproblem inom grisuppfödning och är en av de vanligaste anledningarna till att suggor avlivas i förtid.
Djuromvårdnad
Ämnesbeskrivning
Djuromvårdnad innehåller ämnen som djuromvårdnadsvetenskap, rehabilitering samt vårdhygien. Djuromvårdnadsvetenskap definieras som den vetenskap som skapar kunskap om relationer och handlingar för att främja patientens utveckling mot fysisk och psykisk hälsa. Därigenom ses hälsa som något mer än frånvaro av sjukdom och kan relateras till känslan av välbefinnande. Djuromvårdnadens mål är att främja patienters hälsa och välbefinnande, förebygga ohälsa, samt lindra lidande och främja ett värdigt avslut av livet. Ämnet djuromvårdnadvetenskap är centralt för/inom djursjukskötarens yrkesutövning.
Aktuell forskning
Forskningen inriktas på rehabilitering, vårdhygien samt djuromvårdnadsaspekter för olika ämnen. Den forskning som bedrivs är forskning som till stor del bedrivs för djurens egen skull:
- Rehabilitering (validering av diagnostiska metoder samt utvärdering av behandlingsmetoder, framförallt inriktade mot diagnostik och behandling av muskuloskeletala problem samt smärta)
- Perioperativ/perianestetisk djuromvårdnad
- Djuromvårdnad inom klinisk nutrition samt farmakologi.
Den forskning som bedrivs inom området One Health är:
- Vårdhygien (minskad smittspridning och ab användning)
- Klinisk farmakologi (minskad antibiotikaanvändning)
- Epidemiologi inom djuromvårdnad (livslängd hos djur som komparativ modell för människa).
Ämnesansvarig
Anna Bergh, Universitetslektor
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
anna.bergh@slu.se, 018-67 21 52