Kontaktinformation
Björn Andersson, Fältpatolog
Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi, SLU
Bjorn.LE.Andersson@slu.se, 018-671617
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Vi trivs bra i både gummistövlar och labbrockar och undersöker hur mikroorganismer som svampar och bakterier interagerar med omgivningen.
Våra grundkurser äger rum såväl ute i fält som i molekylärbiologiska lab. Vi har även en forskarutbildning i biologi.
Vi forskar på interaktioner mellan växter, patogener, symbiotiska mykorrhizasvampar och nedbrytarsvampar samt andra mikroorganismer och deras roll i skog och jordbruk.
Samverkan med det omgivande samhället är en förutsättning för att vår forskning och miljöanalys ska komma till verklig nytta. På institutionen har vi en fältpatolog och en fältmykolog. De för en dialog med det omgivande samhället, samtidigt som de bedriver egen forskning inom sina ämnesområden.
Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi samverkar med jord- och skogsbruksnäringarna, myndigheter, rådgivarorganisationer m. fl. för att hitta de viktigaste frågorna, utveckla bra forskning och sprida resultaten. Vi möter också skolans och allmänhetens frågor om skadliga och nyttiga svampar.
Kontakta gärna Björn eller Rimvys om du har frågor eller något du vill diskutera! De kan också guida dig vidare till andra forskare på institutionen som kan svara på dina frågor.
Som fältpatolog ser Björn det som en viktig uppgift att bygga upp ett fungerande gränssnitt mellan forskning och praktik för att underlätta samarbete kring växtsjukdomsproblematik. Läs mer om Björn här.
E-post: bjorn.le.andersson@slu.se
Telefon: 018-671617
Rimvys (Rimvydas) Vasaitis är forskare och fältmykolog vid SLU. Han är expert på skogens hälsa och skogsskydd, mykologi, ekologi och skogsbruk. Rimvys svarar gärna på frågor och ger råd angående skador och sjukdomar på skogsträd och skogsplantor. Han erbjuder även anpassade utbildningar inom det här ämnesområdet. Läs mer om Rimvys här.
E-post: rimvys.vasaitis@slu.se
Telefon: 018-671874
Genom SLU:s tjänst Skogsskada kan du själv ta reda på vad som drabbat din skog. För skador på grödor hänvisar vi till Jordbruksverket och Faktablad växtskydd, en publikationsserie från SLU där du får en utförlig presentation av skador och skadegörare på våra jordbruksgrödor samt allmän information om växtskydd i jordbruket.
Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi, SLU
Bjorn.LE.Andersson@slu.se, 018-671617
Canadian Forest Service (Engelska)
Forestry Images (Bilder på skogsskador, Engelska)
Forest Pests (Bilder på skogsskador, Engelska)
Prefekt: Sara Hallin, sara.hallin@slu.se, 018-673209
Ställföreträdande prefekt: Petra Fransson, petra.fransson@slu.se, 018-671864
Postadress:Box 7026, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Almas allé 5, 756 51 Uppsala
Hitta hit
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen