Lika välfärd för alla – en bok och konferens om välfärdens villkor
Vad innebär det egentligen att välfärden ska vara lika för alla? I den nyutgivna antologin Lika välfärd för alla (Liber förlag) utforskas denna komplexa fråga med fokus på landsbygdens specifika förutsättningar.
Ett blogginlägg av Thomas Sjöström, doktorand i arbetsintegrerat lärande och Emma Sorbring, professor i barn- och ungdomsvetenskap och vetenskaplig ledare för forskningsmiljön vid Campus Västervik.
Den 7 maj – mitt under Landsbygdsveckan – anordnar vi en boksläppskonferens på Campus Västervik. Med hjälp av antologins tvärvetenskaplig ansats med exempel från flera olika områden hoppas vi att konferensen ska belysa hur välfärden organiseras och fungerar i landsbygdskommuner – och vilka utmaningar och möjligheter som finns för att skapa mer jämlika livsvillkor i hela landet.
Under konferensen medverkar bland andra Josefina Syssner, professor i kulturgeografi och verksam på Centrum för kommunstrategiska studier (CKS), Linköpings universitet. Syssner är aktuell med boken ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin” som bottnar i Syssners egen forskning om områden som präglats av befolkningsminskning men också i övergripande frågor om hopp och hoppfullhet och dess betydelse i samhället.
Therese Bengard, verksamhetsledare för Hela Sverige ska leva, medverkar på konferensen, dels som inledande talare, dels som deltagare i ett avslutande panelsamtal. Bengard, som ifjol gav ifjol ut boken ”Världens mittpunkt: Till landsbygdernas försvar”, är dessutom författare till antologins förord.
Bred ansats med många perspektiv
I antologin tar vi ett brett grepp om landsbygdsforskning med exempel från flera vetenskapliga discipliner och perspektiv, däribland socialt arbete, hälsovetenskap, arbetsintegrerat lärande och sociologi. Gemensamt för bidragen är att de undersöker hur platsen – i det här fallet landsbygden – påverkar individers och organisationers handlingsutrymme och livsvillkor. Genom exempel inom vård, utbildning, socialt stöd och integration visar boken att välfärden på landsbygden ofta skiljer sig från den i urbana miljöer, både vad gäller tillgång och organisering.
En genomgående tanke i boken är att landsbygden inte är en enhetlig plats. Landsbygder ser olika ut, har skilda förutsättningar och kräver anpassade lösningar. Detta perspektiv utmanar en alltför förenklad uppfattning om att en enda välfärdsmodell skulle fungera lika bra överallt. I stället visar antologin att välfärdspolitik måste ta hänsyn till geografiska, demografiska och organisatoriska skillnader för att kunna uppnå verklig jämlikhet.
I antologin – och under konferensen - lyfter vi vikten av att se landsbygdens välfärdsfrågor som en del av en större samhällsutveckling. Att skapa hållbara lösningar för vård, utbildning och socialt stöd på landsbygden handlar inte bara om rättvisa – det är en förutsättning för hela landets långsiktiga utveckling. En jämlik välfärd behöver inte nödvändigtvis betyda att allt ska vara likadant överallt, utan att tjänster och resurser ska anpassas efter lokala behov.
Samtliga författare till antologin är på ett eller annat sätt knutna till Campus Västervik. Campus Västervik är ett lokalt campus som förutom högre utbildning bedriver lokalproducerad forskning med särskilt fokus på landsbygdens välfärdsfrågor. Här utvecklas ny kunskap om social hållbarhet, vård, utbildning och integration, ofta i nära samverkan med lokala aktörer och svenska lärosäten.
Under boksläppskonferensen på Campus Västervik den 7 maj berörs detta, och lite till. Läs mer och anmäl dig här.