Hoppa till huvudinnehåll

Frukt- och grönsaksåret 2021

Morötter, citrusfrukter och tomater. Foto.

Frukt och grönt vid SLU

FN har utropade 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker (International Year of Fruit and Vegetables #IYFV) för att lyfta hälsofördelarna med att äta mer frukt och grönsaker och en mer varierad kost, öka tillgången till och minimera svinnet av frukt och grönsaker.

Forskning och projekt med anknytning till frukt, bär och grönsaker finns inom många delar av SLU. 

Älskade jordgubbar och smultron

Lunchseminarium från SLU Future Food med Inger Hjalmarsson från Nationella genbanken / SLU

Vinodling i kallare klimat

Vilka är utmaningarna och möjligheterna med att odla vin i Sverige? Se ett inspelat lunchseminarium från SLU Future Food.

Lokförarens jätteärt

Lokförarens jätteärt, pålitlig potatislök och lagstadgad humle. Se ett inspelat lunchseminarium från SLU Future Food med Erik de Vahl, kurator för köksväxter vid Nationella genbanken vid SLU.

#IYFV2021​: Fruits and vegetables

Bladgrönsaker

Bladgrönsaker - nyttigt och uppskattat, men också orsak till mycket matsvinn, och ibland matförgiftning. Hur kan det undvikas? Och kan nya tekniker för närodling vara ett sätt att göra odling och konsumtion av gladgrönt mer hållbart?

Bär

Vid SLU finns kunskap om både kulturhistoriska sorter av bär och växtförädling för ny sortutveckling av olika svenska bär såsom jordgubbar, smultron, björnbär, havtorn, krusbär och svarta vinbär.

Äpplen

Äpplen - kanske vår mest älskade svenska frukt? Tack vare forskning från SLU går det nu att hitta svenska äpplen i butik året runt. Och i samarbete med näringslivet utvecklas nya svenska äppelprodukter.

Kål och broccoli

På hösten är det dags att skörda kål och broccoli. SLU forskar om alltifrån hållbar odling och skadedjursbekämpning till cirkularitet och minskat matsvinn.

Två studenter studerar ett äppelträd i försöksodlingarna på Alnarp. Foto.

Utbildningar

Är du intresserad av odling av frukt och grönt och letar efter en utbildning som passar dig? Här är några förslag från SLU.

Publicerad: 25 september 2022 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…