Hoppa till huvudinnehåll

SLU Grogrund

Centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor

Månadens porträtt

Bengt Persson är VD för företaget Gropro som tillverkar proteinkoncentrat för livsmedel från baljväxter. Med ena foten i myllan och den andra i styrelserummet vill han vara med och skapa ökad konkurrenskraft och nya hållbara lösningar i den svenska livsmedelsproduktionen. 

Man med grått lockigt hår och glasögon

Projekt i fokus

Inom projektet Utveckling av genomeditering i livsmedelsgrödor utreds hur gensaxen, CRISPR/Cas9, kan användas i växtförädling av vete och sockerbeta för ökad odlings och livsmedelssäkerhet. Gensaxen är ett av flera innovativa växtförädlingsverktyg som går att använda för att få säkrare skördar och hälsosammare produkter.

veteax

Möt en doktorand

Jonas Skytte af Sätra är en av doktoranderna i SLU Grogrunds forskarskola. Han arbetar i det spännande projektet: Accelererad och kostnadseffektiv äpplesortutveckling genom genombaserad växtförädling

Jonas Skytte af Sätra håller en presentation om äpplets genomik

Nyheter

Kalender

Prioritering av projekt

Har ni en projektidé? Det är möjligt att föreslå idéskisser till SLU Grogrunds styrgrupp. Detta är öppet för lämpliga aktörer, vilket definieras som de aktörer som har verksamhet och kunskap som är relevant för att realisera SLU Grogrunds uppdrag, vision och mål. Läs mer om prioriteringsprocessen och de kriterier som behöver uppfyllas.

Filmen om SLU Grogrund

Programchef professor Eva Johansson berättar om verksamheten inom SLU Grogrund. Filmen ger svar på varför växtförädlingen behövs i Sverige och världen och hur växtförädlingen kan bidra till att finna lösningar inom olika samhällsutmaningar.

Publicerad: 19 mars 2023 - Sidansvarig: marianne.persson@slu.se

SLU Grogrund, Box 190, 234 22 Lomma

Besöksadress: Sundsvägen 10, Alnarp

Programchef: Eva Johansson

E-postadress: SLUGrogrund@slu.se

Loading…