Kontaktinformation
Institutionen för människa och samhälle
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Alla led inom det agrara kunskapssystemet behöver öka sin kompetens för att vi ska nå ökad hållbarhet och en konkurrenskraftig lantbruks- och livsmedelssektor.
En effektiv rådgivning är av avgörande betydelse. Därför har vi skapat RådNu - kompetenscentrum för rådgivning.
Flera av RådNu:s medarbetare är aktiva forskare som arbetar för att hitta vägar till förbättrade metoder för rådgivning. Dessutom ingår de i flera spännande projekt runt om i Europa.
Vi erbjuder ett kursutbud med utgångspunkt i Kompetenscentrum rådgivnings ansvarsområde. Utbildning inom dessa områden kan även skräddarsys och paketeras efter behov; såsom webbmoduler, seminarier, föreläsningar och/eller workshops.
Effektivare kunskapsspridning och nya arbetssätt behövs för att underlätta rådgivarens arbete. Här ger vi exempel på forskningsprojekt som RådNu:s forskare deltar i på olika sätt.
Hur upplever mjölkbönder med robotsystem sin arbetsmiljö och prestation i arbetet?
Denna pilotstudie syftar till att undersöka framgångsfaktorer och svårigheter med robotmjölkning. Varför lyckas vissa lantbrukare och varför slutar andra? Hur upplever lantbrukare och djurskötare sin arbetsmiljö i robotiserade system och hur påverkas deras prestation och trivsel?
Utveckling av modell för rådgivning och försök angående Conservation agriculture
Projektet syftar bland annat till att engagera en grupp progressiva lantburkare så att de tillsammans med andra aktörer kan säkerställa sina behov av ny kunskap.
KUR - kompetensutveckling för rådgivare
Ett projekt som RådNu driver tillsammans med Agroväst. Målet är att stärka rådgivarna i att möta och vägleda lantbruksnäringen.
SmartBees
Ett EU-projekt där RådNu bidrar med att ta fram en verktygslåda för rådgivning för biodlare över hela Europa
Konkurrenskraftig mjölkproduktion
Ett av målen med detta projekt är att inspirera hela Mjölksverige. Projektet ingår som en part i det internationella mjölkprojektet EuroDairy.
Hur stöds implementering av innovationer?
Genom att beskriva Yara N-sensors väg från introduktion på den svenska marknaden till dess att "proppen" gick ur försäljningen 17 år senare, vill vi kunna visa hur innovationsprocesser inom lantbruket kan bli effektivare.
HNV-Link
HNV-Link High Nature Value Farming vars mål är hållbar markanvändning särskilt i områden med mycket stora naturvärden
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen