Svenskodlade ärtor, bönor och linser kokade och förpackade i Sverige har väsentligt lägre klimatpåverkan än deras importerade ... : Pernilla Tidåker, universitetslektor, institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala, pernilla.tidaker@slu.
Biokol är både en effektiv kolsänka och ett jord-förbättringsmedel som får odlingarna att blomstra. – I Kenya såg vi att vi fick stora ... stadsmiljö och jordbruk i Sverige. Cecilia Sundberg, lektor och docent i bioenergisystem på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. – I Kenya
För att EU skulle slippa importera soja skulle antalet grisar och fåglar behöva minska markant, medan antalet idisslare inte behöver ... den gröna omställningen är det sannolikt smartast att odla mer proteingrödor för humankonsumtion inom EU, säger Johan Karlsson. Källa: SLU
vi äter står för ungefär en fjärdedel (27%) av de konsumtionsbaserade klimatutsläppen i Sverige[2]. Elin Röös som forskar på hållbar matproduktion vid SLU menar att det absolut mest effektiva sättet att minska utsläppen av växthusgaser ä
Zlikovec/Shutterstock IT’s likely that most of the food you’ll eat today was not farmed sustainably. The global system of food production ... go to the bathroom. Prithvi Simha, PhD Candidate in Environmental Engineering, Swedish University of Agricultural Sciences; Björn Vinnerås,
SLU-forskaren Ingrid Strid äter ett år gammal yoghurt för att uppmärksamma och sprida kunskap om den viktiga matsvinnsfrågan 🥛 – Vi vill få upp matsvinnsfrågan högre på den politiska dagordningen, säger hon till Mat och Klimat.
Elin Röös, forskare inom mat och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet, ger råd för hur den som känner sig vilse i vegodjungeln kan tänka ... Elin Röös, forskare inom mat och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet, ger råd för hur den som känner sig vilse i ...
Efter fiskguiden och köttguiden presenterar Världsnaturfonden för första gången en vegoguide – som rankar vegetabilier efter deras ... har det krävts lite mer beräkningar, säger Hanna Karlsson Potter, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Liksom Anna...
2020-09-29 Forskare har i en ny undersökning hittat de mest hållbara alternativen för de 80 000 ton brödsvinn som slängs varje år i Sverige ... i Borås, Kim Bolton, Högskolan i Borås och Mattias Eriksson, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Brödsvinn en ...
Klimatskadliga utsläpp från arbetsmaskiner kan nära elimineras med alkoholer istället för diesel som drivmedel. Det visar en ny studie ... att det finns en efterfrågan, säger Gunnar Larsson, forskare vid institutionen för energi och teknik vid SLU, i ...
När klimatet förändras ställs forskningen inför nya frågor och utmaningar – på gott och ont. Att permafrosten tinar gör det exempelvis ... vid Umeå universitet. Hon leder tillsammans med Tomas Thierfelder vid SLU det tvärvetenskapliga projektet CLINF som ...
Strömavbrott på grund av stormar. Brist på kemikalier som renar dricksvatten på grund av pandemier. Kristider innebär påfrestningar på de ... står bakom bioreningsverket. Vision om vattenneutrala hus Björn Vinnerås på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ...
Konventionellt jordbruk ger större skördar, men inte nödvändigtvis högre klimatutsläpp. vad grödorna behöver leder till övergödning, men som en annan SLU-forskare, Kajsa Henryson, studerat i en nyligen ...
Klimatutsläppen från arbetsmaskiner kan närma sig noll genom användning av svenskproducerade alkoholbränslen i stället för diesel. ... , förutsatt att det finns en efterfrågan, säger Gunnar Larsson, forskare vid institutionen för energi och teknik vid ...
Parizeau “I don't think people are completely aware of [the climate impacts of food waste],” says Mattias Eriksson, who researches food waste at the Swedish University of Agricultural Sciences in Uppsala. “But I think the problem is e
Det gläder oss att såväl Torsten Torstensson som Nätverket Ren Åker Ren Mat vill säkra matjordens bördighet och kvalitet och att han tycker ... McConville, Mikael Pell, Elin Röös, Ingrid Strid, Cecilia Sundberg, Pernilla Tidåker, Björn...
2019 US-UK Scientific Forum on Sustainable Agriculture: Panel 4 - The question of fat in sustainable diets: Bojana Bajzelj • Researcher, Swedish University of Agricultural Sciences Theme 4: Consumption behaviours, nutrition, and policy:
En ökad automatisering av lantbruket kommer att göra att du kan ägna mer tid åt din odling och mindre tid åt att sitta på traktorn. om autonom styrning för en förbättrad växtproduktion. Jag rådfrågade forskaren Gunnar Larsson från SLU, som svarar såhär:...
Sverige är i dag helt beroende av import av konstgödsel, men näring från toaletter skulle kunna ersätta importen av kväve-, fosfor- och ... Pell, Elin Röös, Ingrid Strid, Cecilia Sundberg, Pernilla Tidåker, Björn Vinnerås, Samtliga forskar inom ämnena...
Den 7 februari invigdes den nya urinsorterande toaletten hos forskargruppen för kretsloppsteknik på SLU i Uppsala. Den innebär inte bara en ... Den 7 februari invigdes den nya urinsorterande toaletten hos forskargruppen för kretsloppsteknik på SLU i...
Mer än tre gånger mer matavfall än vad vi tidigare trott slängs av svenska butiker. Och ofta är det butikschefens inställning som avgör hur ... . Källa: Ingrid Strid, forskare vid Institutionen för energi och teknik; Lantbrukets teknik och system,...
I en ny studie utförd av av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Stockholm Resilience Centre framkommer det att den ... miljöaspekter utom vattenanvändning, säger Emma Moberg, doktorand vid institutionen för energi och teknik vid...
Miljöpåverkan från genomsnittssvenskens matkonsumtion överskrider gränserna för vad som är hållbart för jorden. Både vad gäller ... och Elin Röös. Amanda Wood är verksam forskare vid Stockholm Resilience Centre och övriga vid institutionen för energi och...
Man har redan kommit långt om man begränsar inköpen av kött och mejeriprodukter och tar in mer grönt i kosten, säger Emma Moberg som är ... inköpen av kött och mejeriprodukter och tar in mer grönt i kosten, säger Emma Moberg som är forskare vid Sveriges...
Uppsala Urin är kanske inte det första man tänker på när det kommer till miljöfrämjande arbete. Men på Sveriges lantbruksuniversitet har ... öka vårt självförsörjande och vår uthållighet och minska våra importkostnader, säger Björn Vinnerås. SLU, Sveriges...
School of Biological and Physical Sciences, University of Nairobi, Kenya. Dr. A. Nordin Department of Energy and Technology, Faculty of Natural Resources and Agricultural Sciences, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden. V
Att välja den mat som är bäst för miljön kan vara knepigt. Ska man köpa ekologiskt eller närproducerat? Elin Röös, forskare på SLU, ... som är bäst för miljön kan vara knepigt. Ska man köpa ekologiskt eller närproducerat? Elin Röös, forskare på SLU,...
Runtom i Sverige finns det oräkneliga kattlådor där svenskarnas drygt 1,4 miljoner katter kan göra sina behov. Men vad fyller vi dem med ... av material. Kattsand i kretslopp Björn Vinnerås, professor i kretsloppsteknik på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, tycker att det är
är mitt i, behövs ett tvärvetenskapligt grepp och mer samverkan. Det är uppenbart att vi behöver ändra beteende och matvanor. Elin Röös, universitetslektor vid SLU, konstaterade att flera globala rapporter ger ökad tyngd i frågan och att
Vår globala matkonsumtion och vårt nuvarande livsmedelssystem behöver ställas om för att bli mer hälsosamt och för att minska ... ett hållbart livsmedelssystem. Producenternas roll Elin Röös, som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, talar om
Även om förbrukningen av kött minskat sedan 2016 och de vegetariska alternativen i affärerna är många finns det många som tycker om och ... Elin Röös är forskare i mat och klimat på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och ställde upp som domare i Köttduellen. Se duellen i
lösningen. I programmet hörs Emma Moberg, doktorand vid institutionen för energi och teknik vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
Två av tre kvinnor försöker minska sitt matsvinn. Och äldre är också bra på att ta tillvara på rester, visar en färsk undersökning. – Om ... 2010 om matsvinnsfrågor på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: GUNILLA LEFFLER / SLU Ingrid Strid utvecklar
Jordbruket står för 23 procent av växthusgasutsläppen globalt, enligt FN:s klimatpanel IPCC. I Sverige är det viktigt att minska på ... minskas så behöver stödsystemet för jordbruket göras om. Källa: Elin Röös, forskar om matens miljöpåverkan, Sveriges Lantbruksuniversitet
En uppfinning från Uppsala har hjälpt turisthotell i Sydeuropa att minska matsvinnet. här hotellen, säger Mattias Eriksson som är forskare på institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Han har
Matsvinnet i butikerna skulle kunna minska radikalt med större andel frysta livsmedel istället för färska. Det säger forskaren Ingrid Strid vid Sveriges Lantbruksuniversitet och som tror att energieffektivare frysar och grön el kommer göra att
Möjligheterna och metoderna att bekämpa matsvinn är i fokus när Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, bjuder in till kunskapsfestivalen ... de forskare som finns på plats med sina utställningar: Evgheni Ermolaev: Kretsloppsteknik SLU Aquaculture: Matsvinn till insekter, insekter
Många små turistorter i Sydeuropa saknar möjligheter att återvinna de enorma mängder matavfall som turismen genererar. Men matsvinnet kan ... : Urban Wastes hemsida Kontakt: Mattias Eriksson, Fil.Dr., forskare, Institutionen för energi och teknik, SLU, Uppsala mattias.eriksson@
1570 ton avfallsslam spreds ut på åkrarna kring Håga by i förra veckan och orsakade en otrevlig lukt.Även om det luktar illa är metoden ... nya utredningsförslaget är ännu inte färdigt men Håkan Jönsson, professor i kretsloppsteknik på SLU, är kritisk till utredningsdirektivet
Nu slår den digitala tekniken igenom även inom lantbruket. Sensorer, drönare och satelliter hjälper bonden att maximera skörden. Men det ... ogräsbekämpningsmaskin. Forskarna Marvin Seibert från Uppsala universitet och Gunnar Larsson från SLU testar styrsystemet. – Jämfört med en
IPCC:s nya klimatrapport visar på vikten att öka självförsörjningsgraden i Sverige, menar Thomas Kätterer, professor på Sveriges ... ökar generellt, påpekar Elin Röös, forskare på institutionen för Lantbrukets teknik och system på Sveriges Lantbruksuniversitet, som också
FN:s klimatpanel IPCC lyfter i en klimatrapport som presenteras idag att bland annat maten är en utmaning, och nämner då bland annat ... ? Hör samtal med kocken Paul Svensson och Elin Röös, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. Hör även kommentar på specialrapporten
Vår forskning handlar om hur storköken kan minska matsvinnet genom enkla åtgärder, som färre lunchalternativ och en flexibel meny." Christopher Malefors är matsvinnsforskare vid SLU och kommer till Matologi den 24 augusti för att dela m
Ändra på de sociala normerna vad gäller mat, se till att skolorna utbildar unga i hur fullt ätbar mat ska smaka och lukta – och ny teknik. ... (S), hållbarhetsdirektören Kerstin Lindvall, Easyfills vd Håkan Sjölander samt Ingrid Strid, forskare på SLU. – Vi vet ju att det bor sju
Det pratas mycket om baljväxter och i synnerhet om åkerbönor. Genom flera olika forskningsprojekt undersöks nu hur åkerbönan kan hjälpa ... vi inte bli eller ens bör bli, anser Pernilla Tidåker som är forskare vid Institutionen för energi och teknik på SLU i Uppsala. – I dag har
kg insekter som kan användas till djurfoder och ersätta fiskmjöl. Samtidigt får vi 200 kg kompost att använda till växtodling." Evgheni Ermolaev forskar om kretsloppsteknik på SLU och medverkar vid Matologi den 24 augusti. Mer
Det finns många sätt att tänka klimatsmart när du köper mat. Det handlar inte bara om att välja rätt – utan också om att välja bort. – ... , men vi behöver titta bredare på det, säger Pernilla Tidåker, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet SLU. För även om ett svenskt äpple
This is an Inside Science story. (Inside Science) -- Big, black wasplike things living in your toilet may sound more like a horror scene ... 's toilets, said Cecilia Lalander, a researcher in environmental engineering at the Swedish University of Agricultural Sciences in Uppsala.
Vi måste äta mer vegetariskt och mindre kött. Det menar forskaren Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet. Hon vill absolut inte fördöma ... äta mer vegetariskt och mindre kött. Det menar forskaren Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet. Hon vill absolut inte fördöma allt kött
Vi måste äta mer vegetariskt och mindre kött. Det menar forskaren Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet. Hon vill absolut inte fördöma ... . Forskning: Hög köttkonsumtion ohållbar Elin Röös forskar om hållbara livsmedel, och är lektor på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.