Avdelningsledare Susanne Eriksson
Personal Tillämpad genetik
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Forskningen i tillämpad genetik handlar om hur vi genom avel kan förbättra egenskaper såsom produktion, prestation, hälsa, fruktsamhet och temperament i husdjurspopulationer. Vi forskar både om livsmedelsproducerande djur inom lantbruk och fiskodling, samt om sport- och sällskapsdjur. Vi arbetar också med frågor om hållbara avelsmål och avelsprogram anpassade till djurartens biologi och till de miljömässiga, ekonomiska och social förutsättningar där djuren används. Vi integrerar kunskaper och metoder från kvantitativ genetik och molekylärgenetik med annan biologisk, statistisk, och praktisk kunskap. Vi använder även t.ex. datasimulering och verktyg från samhällsvetenskap och ekonomi. Vi hanterar olika typer av data såsom redan insamlade fältdata, nya försöksdata och data från enkätstudier. En viktig del är också att studera hur nya typer av registreringar, såsom progesteronhalten i mjölk, idisslares metanutsläpp och sällskapsdjurs reaktion i beteendetest, kan användas i avelsarbetet.
Avdelningsledare Susanne Eriksson
Personal Tillämpad genetik
Prefekt: Lotta Rydhmer
Biträdande prefekt: Tomas Bergström
Postadress: SLU, Institutionen för husdjursgenetik, Box 7023, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Ulls väg 26
Alla kontakter vid institutionen finns här
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen