Avdelningsledare Göran Andersson
Personal Molekylärgenetik
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Syftet med molekylärgenetisk forskning är att förstå hur arvsmassans olika komponenter fungerar på molekylär nivå (DNA- och RNA-nivå) och hur arvsmassans struktur regleras genom epigenetiska förändringar.
Ökad kunskap om arvsmassans struktur och funktion är centralt för att förstå grundläggande biologiska mekanismer. Genom att isolera och studera gener och deras funktion kan vi få sådan ökad kunskap om hur olika genvarianter påverkar viktiga egenskaper såsom risken att utveckla sjukdom, morfologi, prestations- och produktionsegenskaper hos våra husdjur. För att nå dessa mål kartlägger vi arvsmassan och använder helgenom-täckande associationsstudier och sekvensering av gener eller hela genom.
Vi studerar även hur genetisk variation på DNA-nivå påverkar genuttrycket hos en celltyp eller en vävnad (transkriptomet vilka gener är aktiva och hur aktiva de är). Vi använder också husdjur som modelldjur för komplexa egenskaper och genetiska sjukdomar hos människa.
Avdelningsledare Göran Andersson
Personal Molekylärgenetik
Prefekt: Lotta Rydhmer
Biträdande prefekt: Tomas Bergström
Postadress: SLU, Institutionen för husdjursgenetik, Box 7023, 750 07 Uppsala
Besöksadress: Ulls väg 26
Alla kontakter vid institutionen finns här
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen