Vi tar fram kunskap och metoder inom växtförädlingen för utvecklingen av potatis-, vete-, havre-, sockerbets- och rödklöversorter. Målet är nya sorter med hög motståndskraft mot sjukdomar och god avkastning, väl anpassade till svenska förhållanden - från jord till bord.
Resistenta sorter bidrar till högre matkvalitet, och en bättre miljö för såväl människor som djur, då behovet av kemiska bekämpningsmedel minskar. Tillgång till motståndskraftiga grödor resulterar i minskade skördebortfall där det idag saknas alternativa växtskyddsåtgärder.
Det här projektet sker i form av ett samarbete mellan akademi och industri, och bygger i stora delar på våra resultat, metoder och material från projektets första fas. Vi gör denna satsning då nyttjande av sorter med hög motståndskraft mot sjukdomar och skadegörare är en viktig komponent i dagens, och inte minst i morgondagens, svenska livsmedelsproduktion.
Vi fortsätter att fördjupa arbetet och fokuserar på fem viktiga grödor: potatis, spannmål (vete och havre), sockerbeta, ärtor och rödklöver. Fem grödor som ingår i olika odlingssystem, har avvikande problematik när det gäller sjukdomar och skadegörare, och skiftande inriktning på befintliga förädlingsprogram. Denna bredd medför att vi utvecklar kompetens över ett brett spektrum av växtförädlingsmetoder; från identifiering och utvärdering av nya resistenskällor till genetiska markörer.
Vi studerar följande växtsjukdomar och skadegörare:
- Bladmögel som drabbar potatis.
- Svartpricksjuka, axfusarios, gulrost, mjöldagg och bladlöss som angriper stråsäd.
- Virusgulsot som sprids av bladlöss på sockerbetor.
- Bladmögel, vissnesjuka och rotröta i ärtodlingar.
- Rotröta och klöverröta som drabbar rödklöver.
Arbetet skall bidra med en långsiktig kunskapsuppbyggnad om patogenernas och skadegörararnas biologi och utbredning, deras interaktioner med värdväxter, och resistensbiologin hos våra grödor. Parallellt omsätter vi den nya kunskapen i effektivare förädlingsarbete som ska resultera i förbättrat och hållbart sortmaterial med hög avkastning, anpassat till svenska förhållanden och livsmedelsproduktionskedjor.