Outside Kallan

Senast ändrad: 31 januari 2023

Det är en januaridag i terrängen vid Dalapottberget, i Fäbodaskogarna utanför Jakobstad i Österbotten. Solen är på väg att stiga upp över horisonten och solstrålarna ger trädtopparna en varm färg. Det blåser friskt och är några minusgrader. Den här vintern är det ont om snö, man får leta efter snöfläckar. Här och där hör man vatten porla. Även om det inte känns som januari så är det en vacker dag med blå himmel, som känns extra stor och högt uppe. Fäbodaskogarna består av klipphällar täckta av lavar, knotiga martallar omväxlande med små myrar.

Johan Tonberg i en tallskog

Johan Tonberg som har företaget Outside Kallan möter oss vid en parkeringsplats i slutet av en skogsbilväg. Johan är en av referensföretagarna i Nordic Nature Health Hub och ska ta med oss på sitt program Mind&Nature. Han berättar att allt fler av hans kunder är intresserade av avslappnings- och närvaroövningar i naturen. Också professionella inom vården, som psykologer, har varit intresserade av programtjänster i naturen. Ännu har Outside Kallan inte inlett samarbete med vård- och hälsovårdstjänsterna, men möjligheten finns.

Som naturföretagare är Johan inte bara företagare, utan också en slags ambassadör för vårt kultur- och naturarv. Och kulturarv finns det gott om i trakterna. Skärgården är full av historier: ”Far man ut till Öuran så är det väldigt mycket historia där. Samma sak på Tolvmangrundet”. Det finns fler boningsgropar, fiskeställen och lotsplatser, historier om vapensmuggling och vrak. Och så ”Häsigubbi”, spöket på Hälsingön, förstås. 

Johan tonberg vid bord med kaffepanna

Vi avslutar vår vandring med brasmys, utelunch och pannkaffe. Johan och Outside Kallan lånar LINKURA-mätare av projektet Nordic Nature Health Hub och vi sitter och funderar på möjligheterna av hälsomätningar på Outside Kallans kunder. LINKURA-mätarna mäter stress och återhämtning. Dessutom får kunderna ett formulär där de berättar hur de upplever sitt välmående. Genom att kombinera en fysisk mätning med individens subjektiva upplevelse av sitt välmående, hoppas man få ett pålitligt resultat på hur naturvistelse påverkar naturföretagarnas kunder. Forskningen sker i regi av Umeå Universitet. När vi säger hej då åt Johan och åker från Dalapottberget börjar januarisolen redan gå ner. Jämfört med en vanlig arbetsdag känner vi oss mycket mer avslappande, trots att vi gjort en hel del.

 

/Text och bild: Sara Kåll-Fröjdö & Maria Hofman-Bergholm / Yrkeshögskolan Centria, 2020

Här kan du läsa hela intervjun med Johan och vårt besök hos honom 

Outside Kallan - hemsida

Eldstad med brasa


Kontaktinformation