Kvikantin Hoivakoti

Senast ändrad: 31 januari 2023

Genast när vi stiger ut ur bilen vid Mats och Annikas stall i Kvikant känner vi det, lugnet. Klienterna har åkt för dagen, det var den andra dagen som klienterna var tillbaks på stallet efter vårens restriktioner och isolering. Mats och Annika väntar på oss för att visa oss runt på gården. Hästarna betar ute i sina hagar, stallet är tomt. Försommargrönskan är som vackrast just nu. Uppe på gaveln till manegen finns en ny holk, en tornfalksholk. Naturen är nära.

Två personer i ett stallPå gården bor 13 hästar och tre katter. Sju av hästarna är egna, de övriga är skötselhästar. ”2005 flyttade vi hit och började med stallet”, berättar Mats, ”Vi hade vanlig stallverksamhet, ridskola i ett par år och helskötselplatser. För några år sedan slog oss tanken att vi skulle börja med något annat. Vi funderade på om vi skulle sluta, eller bara ha kvar våra egna hästar. Så var det en bekant som hade hästar här tidigare som berättade om Green Care, för hon jobbade med administration på sjukvårdsdistriktet. Hon berättade att sjukvårdsdistriktet skulle börja implementera Green Care, så vi kollade upp det”. Mats och Annika kollade upp en gård som hade liknande verksamhet och tittade också på Grön Arena-verksamheten i Sverige, och då föddes tanken att själva satsa på likadan verksamhet. ”Och då var det bra att jag ringde till sjukvårdsdistriktet och berättade att vi funderat på en sådan här verksamhet, att är ni intresserade”, skrattar Mats, ”För kontaktpersonen på sjukvårdsdistriktet var genast att jo, helt klart! Jag visste inte då att de håller på med ett Green Care-projekt. Jag tänkte att är det så här lätt, så ska jag bli försäljare!” Efter det här börjare Mats och Annika ganska snabbt söka om tillstånd från Regionförvaltningsverket, och fick också tillstånd. Sen tog det en stund innan de kom igång med själva verksamheten. 2018 började de arbeta med klienter.

Sjukvårdsdistriktet har en projektanställd som tidigare arbetat på dagverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Hon har värvat klienter och frågat vem som skulle vara intresserad av att jobba på stallet i Kvikant. Arbetsdagarna varar från kl. 9 på morgonen till kl. 13 på eftermiddagen. På morgonen startar arbetsdagen med morgonkaffe, och lunch ingår i arbetstiden. ”Det blir inte så lång arbetstid, men det räcker gott och väl för de flesta”, säger Mats, ”Det finns de som är kortare dagar. På onsdagar jobbar vi till kl. 14”. Klienterna är veckovis vid stallet. Det finns sådana som jobbar fem dagar i veckan och sådana som jobbar en dag i veckan. ”De flesta börjar med en dag i veckan och så får de se om de vill utöka antalet dagar”, berättar Mats, ”95 % av de som börjat har fortsatt”.

VedtraveVad jobbar klienterna med då? De städar till exempel boxar, för mat och vatten till hästarna. ”Vi visste ju inte hur verksamheten skulle utformas i början. Då hade vi kanske tänkt att det skulle vara mer hästskötsel. Men alla är faktiskt inte så intresserade av det”, säger Mats. ”Den populäraste arbetsuppgiften är att göra ved. Det var först bara en tillfällig arbetsuppgift, men det var så många som tyckte om det, så nu har vi en vedstation! Där finns jobb för flera. Så får man väga upp hö åt hästarna i påsar. Där har vi en våg på väggen. Det är också populärt”. 

Växthus och plantering

Ofta tycker klienterna om att göra den arbetsuppgift som de lärt sig göra – och vet hur fungerar. Arbetsuppgifterna har naturligt delats in efter vad klienterna själva tycker om att göra. Arbetsuppgifterna varierar också lite med årstid. Eftersom alla hästar går ute under sommaren, är det inte så mycket jobb i själva stallet. Därför har man ett växthus, och lite andra extra arbetsstationer på sommaren. ”Det är enkla, inte så konstiga saker vi gör här. Men jag tror att alla trivs med att vara här ändå”. ”Det är inte meningen att klienterna ska bli omskötta, utan att de har ett meningsfullt arbete. De förstår att det är viktigt att föra vatten åt hästarna, och så vidare”.

Närbild huvudet svart häst

Samspelet med hästar? ”Med ponnyn Hemppa fungerar det bra”, säger Annika. ”Hemppa är tillräckligt liten. Flera klienter kan stå samtidigt och borsta”. ”Om du har en stor häst, som inte är van, ett energiskt halvblod, så kan det uppstå farliga situationer”, säger Mats, ”Hemppa är inte så snabb i rörelserna, så han funkar bäst. Så vi ha kanske tänkt skaffa några ponnyer till”. ”De är ofta och pratar med Hemppa, berättar saker åt honom. Hemppa är viktigast.” Den mest speciella arbetsuppgiften är att tvätta Hemppa.

Också vi får träffa Hemppa, innan vi åker. Han tittar en stund på oss innan han riktar sin koncentration mot det friska gröna gräset på andra sidan staketet. Vi går en sväng via vedstationen och höstationen innan vi åker från stallet, och kikar in i växthuset. I utkanten av området finns en alldeles ny eldplats i skogskanten. Härifrån har du utsikt över hästhagarna. ”Alla var nog på gott humör i går”, berättar Mats med ett brett leende om den första arbetsdagen för klienterna vid stallet i Kvikant efter en lång och annorlunda vår.

/Text & bild: Sara Kåll-Fröjdö & Maria Hofman-Bergholm, Yrkeshögskolan Centria, juli 2020

Läs mera om vårt besök på Kvikant här 

Kvikantin Hoiva - hemsida

Häst i hage med grönt gräs


Kontaktinformation