Naturskafferiet

Senast ändrad: 31 januari 2023

Ida Holmström bor med sin familj och sina djur på landsbygden i Jeppo, Österbotten. En solig februaridag hälsar vi på henne för att intervjua henne. På gården ser man spår av såväl odling som barn. En katt ligger i halmen i växthuset, det som ska blir varmbänkar senare på våren, och kisar lite på oss innan den konstaterar att vi inte är värda en reaktion. Inte bryr den sig heller om hönorna och tupparna som går omkring på gården, utan blundar och fortsätter sin tupplur. Inne i köket puttrar kaffet, och det råder en varm stämning här ute bland åkrarna – där skogen aldrig är långt borta. I fönstret tittar små plantor upp i väntan på sommaren och i en hylla finns ett urval med Naturskafferiets produkter: tvålar, torkade örter och kryddblandningar.

Ida närbild.jpgNaturskafferiet är ett ungt företag, knappt ett år gammalt och kom till när Ida fick tid och möjlighet att satsa på det hon redan funderat på och drömt om i många år.

Papperspåse med torkad Karl-Johanssvamp

 Inom företaget håller hon kurser och föreläsningar om att använda örter, om trädgårdsodling – och skogskraft, med fokus på naturens hälsofrämjande effekter. I samband med en mathantverkskurs som hon deltog i gjorde hon en sida på Facebook, och via den började det snart trilla in förfrågningar om att själv dra kurser. ”Det formade sig själv på något sätt”, säger Ida om att starta och börja utforma sitt företag.

 Startbidraget har gjort att hon kan ta sig tid för att bygga upp verksamheten.

Kvinna med ryggsäck går i tallskogOm Ida hade möjlighet att fritt påverka, skulle hon se till att alla skulle vara mer i skog och mark, ta det lugnt och framför allt inte prestera så mycket: ”Gå lite långsammare och uppleva mer i skogen”. ”Vi ska vara så duktiga. Och samma sak då man kommer till skogen. Man ska prestera”. Är det inte svampkorgen man har med, så är det ändå en tanke att i skogen ska man prestera. Eller så ska man fota när man är i skogen, för att få bekräftelse av andra. ”Det är jätteskönt att lämna hemma telefonen, speciellt om man inte har någon klocka på armen”, säger Ida och skrattar till, men ”när man har ett företag så måste man ju marknadsföra sig själv och posta fina bilder”. När Ida har kunder i skogen handleder hon dem till att inte prata för mycket, eller hålla på med telefonen. Det är viktigt att gå tillräckligt långsamt, och stanna och göra lite övningar när det passar. Bara att vara tyst är en stor sak. ”Vi är så överstimulerade”, säger Ida.

Kvinna ser på mossa i skogenIda väljer att tala om skogskraft – för det är det hon tycker att det är frågan om, det är det skogen ger. Skogshäng på ett annat sätt, bara det att man upptäcker och ser också det som finns i naturen. Om man är ute i ute för att få människor att upptäcka skogens värld måste man var lyhörd för både mänskor och skogens behov för att det skall bli en positiv erfarenhet och man gärna går ut i skogen igen. Skogen är Idas arbetskompis, kollega, med ett värde i sig själv.

 

/Text & foto: Sara Kåll-Fröjdö & Maria Hofman-Bergholm, Yrkeshögskolan Centria, februari 2020

Mer om vårt besök hos Ida och Naturskafferiet kan du läsa här

Naturskafferiet- hemsida

Katt sover i halm bakom spadskaft


Kontaktinformation