OF Nature
Byn Ansmark ligger ca 9,5 km söder om Umeå, centralt för att vara en by på landsbygden. Ansmark ligger nära Umeå, men ändå på landet. Här bor Ewa Wahlberg – och det är här hon driver sitt företag OF Nature. Gården är rätt stor, en gammal jordbruksfastighet som styckades av när Ewa och hennes familj köpte den. Det finns lite mark, så att man kan ha betesmark för hästar. ”Den ligger så bra till, från gården tar man sig in i skogen. Det finns många sandhällar, och så har vi egentligen bara 8 kilometer till havet fågelvägen. Man kan cykla till havet längs sandvägar”.
Ewa har en lång karriär inom vården bakom sig. Först arbetade hon inom psykiatrin, sedan gick hon över till stressrehabiliteringen och jobbade där som rehabiliteringskoordinator i 16 år. ”Vi rehabiliterade patienter med utmattningssyndrom. Vid stressrehab är det utmattningen som är i fokus, jag jobbade mycket med att få fram arbetsträningsplatser. Därför började jag för länge sedan intressera mig för det här med naturens inverkan”. På stressrehab samarbetade man med Forslunda, som hade en form av grön rehab som åtminstone då riktade sig till Umeå kommuns anställda. ”Jag upplevde att alla personer med psykisk ohälsa eller stress skulle må bra av att kunna vistas i en sådan miljö som ett arbetsförberedande steg, och även som arbetsrehabilitering. Man skulle kunna hitta mycket i en sådan miljö, arbetsförmåga, aktivitetsförmåga...”
På gården i Ansmark finns det höns och ankor, hund och katt. ”Jag har haft två hästar. Hästar har jag och min dotter alltid haft. Det har varit för egen återhämtning. Just nu upplevde jag att hästarna tog sådan tid att jag valde att lämna bort dem för en tid – för att jag vill jobba med de här frågorna. Sen får jag se. Egentligen var det min första tanke, att man kan använda hästarna i det här och använda sig av hästunderstödda insatser. Men sedan började jag tänka lite längre och så kände jag att jag inte vill börja så – utan hästarna, dom får finnas med och så, men jag vill ju mera jobba med rehabilitering och använda naturen och gården. Vi håller på att bygga upp en trädgård, inte jätteavancerad och stor, men vi ska ha en trädgård. Det finns bra med odlingsmöjligheter och vi har gott om plats. Sen har vi också en lada som jag nu under hälsomätningsprojektet via Nordic Nature Health Hub använt för närvaroövningar och motiverande samtal. För det är också en väldigt naturnära miljö. Det har ju varit det som är tanken också, att kunna utnyttja miljön. Jag vill verkligen att det ska vara miljötänk, vi ska till exempel ordna en jättemysig förbränningstoalett – så att man ska tänka utifrån de aspekterna!”
”Tanken är att kunna ta emot personer med psykisk ohälsa, kanske utgående från hemmasittarproblematiken som nu är utbredd, och personer med stressrelaterad ohälsa, några timmar i taget. Det är ju min tanke att ha de här aktiviteterna på gården, att odla, bara vistas med djuren eller vad man vill göra - men också lite säsongsbetonad verksamhet.
Målgruppen för OF Nature är i första hand människor i arbetsför ålder som kommer via projekt eller myndigheter: ”Utifrån det här med stressrelaterad problematik, det är ju det som är mitt kompetensområde. Så kunderna får mest ut av det, de får mest ut av mig! Så tänker jag, för då kan jag ge dem verktyg, då kan jag verkligen försöka jobba förebyggande, för de som hamnat i den här problematiken.” Men Ewa är också öppen för att ta privata kunder om läget så kräver. ”Jag har ju testat med det och haft lite olika paket, också i sommar – något jag kallade Hälsoboost.
Diskussionen om naturens återhämtande effekt har blivit mer och mer synlig de senaste åren. ”Nu pratar man om det här, det lyfts upp, det finns i media, det kommer olika reportage och forskningsrapporter rätt ofta. Det har blivit så synligt. Och varför måste man ha den kulturen att samtal ska ske inne på ett rum på sjukhuset. Det kan lika gärna vara naturen som man använder till det. Jag tror ju på det här!”
/Text: Sara Kåll-Fröjdö & Maria Hofman-Bergholm, Yrkeshögskolan Centria, januari 2020
/Foto: OF Nature