Villa Insikt

Senast ändrad: 31 januari 2023

Vi pratar med Karina Dilucia en dag i november. Hon sitter i sitt mysiga och inbjudande kök i Ersmark utanför Umeå, en vedhäll syns i bakgrunden och på golvet bredvid sover hennes hund. Vi pratar om Villa Insikt i vackra Innansjön, om Karinas företagsverksamhet och om hennes tankar om natur och hälsa.

Jag-vinter från hemsida.jpgKarina är född och uppväxt i Norrbotten, uppe i Malmberget. Hon har sina rötter i Västerbotten, i Innansjön, på sin pappas sida och i Abisko på sin mammas sida. Hon utbildade sig till sjuksköterska och barnmorska, för att senare fylla på med en specialistutbildning i psykiatri. Efter att ha flyttat runt i Sverige landade hon i Umeå för ca 30 år sedan. Hon vidareutbildade sig också till sjukgymnast. Karina har jobbat som förlösande barnmorska, med mördravård, på akutmottagning och inom Försvarsmakten. Hon började jobba på studenthälsovården vid Umeå Universitet i slutet av 90-talet, först som sjuksköterska och så småningom som chef, både Villa Insikt Innansjön, Västerbotten medicinskt ledningsansvarig och som verksamhetschef. ”Jag har ju väldigt bred bakgrund, men jag brukar säga att jag alltid har jobbat med människor på ett eller annat sätt. En del säger att oj, vad du har utbildat dig, men alla mina jobb har ju handlat om människan, kroppen och själen!”. Karina, som har en holistisk människosyn, ser en trend som går mot ett ökat intresse att komplettera sin fysiska träning med återhämtande aktiviteter, som yoga och mindfullness. Ett holistiskt träningssätt innebär att man inte enbart fokuserar på att träna sina muskler - utan även att man optimerar sin kost, sömn, mentala hälsa och sitt sociala liv.

Efter åren vid Umeå Universitet kände Karina att hon ville starta ett eget företag: “Jag kände att jag har så mycket jag vill dela med mig av, och nå ut till fler människor. Så då sa jag upp mig och startade eget. Det var 2014. Många trodde ju inte jag var riktigt klok och undrade om jag ska säga upp en fast tjänst. Och jag svarade att ja, nu gör jag det här, jag följer mitt hjärta!”.

Innansjön-vy-byn-2-scaled från hemsida.jpegVilla Insikt finns i Innansjön, en långsträckt by som finns vid Göksjön som i sin tur är sammankopplad med Stora Bygdeträsket, Västerbottens största sjö, med en ca 200 meter lång fors. ”Det skogliga rummet i norr, öppet landskap och sjön i söder”, säger Karina, ”Det är så vackert, det är öppet från Villa Insikt och ner mot sjön”. Här finns ett naturreservat, Fäbodskogen, med gammal urskog. Här finns mycket gamla tallar, torrträd och fallna döda träd. De gamla granarna är vridna och ser ut som konstverk. Ett par kilometer bort finns Bjärnberget. ”Det är jättehäftigt, det är så otroligt speciellt natur med gamla träd och stora stenar. Som jättarna har slängt dit för länge sen!” tillägger Karina och skrattar. Till Bjärnberget vallfärdar de klättrare som sysslar med bouldering.

Caina di Luca kastar upp snö i luften”I Innansjön är det en fantastisk natur, och när jag köpte Villa Insikt, det var väl då jag bestämde mig att jag också skulle börja med att visa på naturens hälsoeffekter. Det är ju såklart bra med vanlig fysisk träning också, att man rör på sig. Men man får inte glömma bort att det inte alltid är man behöver stå i en trampmaskin och träna. Naturen och friluftsliv är ett intresse jag alltid haft, att på ett eller annat sätt vara ute, och då tyckte jag att det passade väldigt bra när jag köpte Villa Insikt. Då hade jag Digital detox i åtanke, men också att använda naturen - att gå, vandra, stanna upp, använda sina sinnen”. I Villa Insikt erbjuder Karina skogsbad, yoga-retreater, Digital detox, mindfulness, stresshantering och samtal. “Vi är ju väldigt mycket ute när vi är i Villa Insikt. Vi äter ute om det är möjligt, har reflekterande vandringar, förundranspromenader och samtal. Vi samtalar om det grupperna vill prata om. Jag har också individuella möten och samtal med människor som bokar tid. Jag har bara små grupper, i Villa Insikt finns sex bäddar. Det jag vill är att främja hälsa och visa på naturens hälsofrämjande effekter och inspirera till att vara ute i naturen. För även om vi bor här i Västerbotten och tänker att här är väl alla ute. Men så är det ju inte!”

“Många tycker att de inte har tid för reflektion och återhämtning och det är just de människorna som behöver ge sig tid till återhämtning. I stället för att gå i den fällan skulle jag önska att de fick bara gå ut i naturen och inte göra nånting. Eller läsa en bok, lyssna på musik. Att hitta det där som gör att man får det där lugnet. Jag vill sprida det, för jag vet vilken fantastiskt läkande förmåga naturen har, men även betydelsen av små samtal, att dela tankar, reflektera, skriva. Naturen är gratis, den finns nästan överallt på ett eller annat sätt. Och här i Västerbotten finns det fantastisk natur, man behöver inte gå långt för att komma ut till naturen”.

/Text: Sara Kåll-Fröjdö & Maria Hofman-Bergholm / Yrkeshögskolan Centria, januari 2021.

/Bilder: Carina Dilucia

Hela vårt samtal med Karina kan du läsa om här. 

Villa Insikt - hemsida

 


Kontaktinformation