NatVenture

Senast ändrad: 31 januari 2023

Camilla Sandström och Jesper Holmstedt har friluftsföretaget NatVenture med bas i Jakobstad, Österbotten. Camilla och hunden Vilja möter oss på parkeringsplatsen vid skogsvägen vi kört efter ett tag och tillsammans går vi till ett vindskydd med eldplats där Jesper redan gjort upp eld. Det är en vacker vårdag, solen skiner från en klarblå himmel och man känner doften av solvarm tallskog. Vi är på en av de många platser som NatVenture brukar använda med kunder. Här finns klipphällar och tallar, sänkor med getpors.

Camilla Sandström och Jesper HolmstedtCamilla och Jesper arbetar med sitt företag på heltid. Camilla har arbetat tre år på heltid med företaget, och ett år på halvtid innan det. ”Om jag en gång har startat ett företag, så kan jag lika gärna prova och ge det en riktig chans” resonerade hon. Jesper har varit anställd på heltid i en annan bransch fram till hösten, då han också valde att satsa heltid på det gemensamma företaget. Under vår- och höstsäsongerna har företaget utgjort en heltidssysselsättning, under vintern och mitt i sommaren är det lugnare.

Kåsa med soppa på träbord utomhusNatVenture har både företag och privatpersoner som kunder. En viktig del av verksamheten är kursverksamhet. ”Vi ordnar dagsvandringar under vår och höst, och så har vi längre vandringar” berättar Camilla. ”Och vi har nog många som vill delta. Helgvandringar är de som det är svårast att få deltagare till. För de som vill på dagsvandring och är lite bekväma av sig kan det kännas för spännande att sova i tält. Och de som vill på långvandring tycker att en helgvandring kan de göra själv”. Vandringarna har de ofta gjort i olika nationalparker. En plan är att erbjuda vandring längs Kungsleden i etapper, en etapp varje år. NatVenture har också paddling på programmet. ”Vi har både kajak- och kanotpaddling, men eftersom vi har egna kanoter så är tonvikten nog på kanotpaddling”, berättar Camilla, ”Vi hyr ut kanoter, vi har en hel del ordnade turer som människor kan anmäla sig till, vi har kursverksamhet och ganska mycket grupper från företag som har rekreationsdag samt skolklasser, höst och vår”

Hund som ligger utomhusNär det gäller avslappning i naturen för kunder samarbetar Camilla ibland med sin syster som är avslappningscoach. Hunden Vilja hänger med ibland. Med pensionärerna är hon alltid med, vissa frågar efter henne. Har Camilla och Jesper råd till någon som fundera på att starta upp ett naturföretag? ”Att våga prova på, att inte förvänta sig att något ska bli helt perfekt. Det är bättre att prova och komma igång”, säger Camilla, ”Det är inte farligt att göra lite misstag, man får bättra på efterhand”. ”Och låta det ta tid!”, säger Jesper, ”Jag tror att alla företag tar tid för att komma igång. Nog lever vi långt i en sådan vardag att folk pratar sinsemellan om att de har varit någonstans och gjort något. Det tar en stund för ett rykte att byggas upp och spridas”.

Vi packar ihop för att bege oss hemåt. Längs stigen känner vi igen doften av solvarm tallskog. Vilja får oss att skratta när hon nosar på kameran mitt i en sekvens där vi filmar Camilla och Jesper som går förbi. För NatVenture är de flesta av säsongens vandringar, paddlingar och cykelturer framför – och en onlinekurs i terrängcykling är alldeles snart klar.

/Text och bild: Sara Kåll-Fröjdö & Maria Hofman-Bergholm, Yrkeshögskolan Centria, maj 2020

 

Vill du läsa om hela vårt besök hos företaget kan du läsa mera här

NatVenture - hemsida

 

Lavar i tallsksog


Kontaktinformation