Hyggesfritt skogsbruk: möjligheter och utmaningar för implementering av olika skogsägarkategorier

Senast ändrad: 27 november 2023
Fyra personer står böjda över ett köksbord och tittar på en karta. Foto.

Projektets syfte är att bidra till hållbara multifunktionella skogslandskap genom att förstå om och hur hyggesfria metoder kan tillämpas av olika typer av skogsägare i en kontext som domineras av skogsindustriellt trakthyggesbruk.

Sveriges intensiva skogliga odlingssystem är en framgångssaga vad gäller produktionsförmåga. Men för att klara svenska och europeiska miljömål och ökande klimatutmaningar behövs en större mångfald av skogsbruksmetoder. Detta projekt vill förstå olika skogsägarkategoriers intresse i och erfarenheter av att bredda sina portföljer av metoder med ”hyggesfritt” skogsbruk av olika slag samt analysera förutsättningarna för en övergång till en skogsbruksmodell med större inslag av ”hyggesfria” metoder i Sverige. Detta kräver ett helhetsperspektiv, och vi använder tre ansatser:

1) En komplex systemanalys som analyserar hur diverse ekonomiska, kunskapsmässiga, institutionella, sociala och biofysiska faktorer påverkar hur industriella skogsägare, enskilda skogsägare och kommunala skogar ser på hyggesfria metoder i Sverige. Vi samlar in data genom intervjuer och interaktiva workshops på flera nivåer. Resultaten baseras på kvalitativa modeller.

2) En statistisk meta-analys av forskning om hur produktionskapacitet, livskraftiga populationer av arter, och sociala värden påverkas av hyggen respektive "hyggesfria" metoder.

3) Rumsliga analyser av resurser och konsekvenser av olika skogsbruksmetoder utvärderas. Resultaten baseras på kartor som visar till exempel var i Sverige olika skogsbruksmetoder lämpar sig bäst.

Spridningen av resultat kommer att fokusera på utbildningsprogram för virkesköpare, samt företag som utbildar skogsägare i "hyggesfria" metoder. Resultaten kommer även att kommuniceras till kommuner, skogsägarföreningar, myndigheter, länsstyrelser, samt andra relevanta lokala och nationella icke- statliga organisationer.