Verksamhetsansvarig
Mikaela Gönczi, föreståndare
SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön (CKB)
mikaela.gonczi@slu.se, 018-67 31 05
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Det finns ett stort och brett intresse i samhället kring kemiska bekämpningsmedel, hur de används och vilka effekter de har i miljön. Intresset kommer från lantbrukare, tillverkare och myndigheter som har ansvar för hur kemiska bekämpningsmedel används, men också från en bred miljöintresserad allmänhet.
Syftet med verksamhetsområdet är att sprida den kunskap som genereras inom CKB samt förmedla det allmänna kunskapsläget gällande miljöaspekterna med kemiska bekämpningsmedel. Detta görs genom information på CKB:s webb, publikationer, presentationer samt möten och utbildningar. På detta sätt blir CKB en mötesplats för forskare och andra intressenter inom CKB:s kärnområde.
Sidorna Information om bekämpningsmedel i miljön är uppdaterade. Här har vi samlat kunskap om bekämpningsmedel, främst växtskyddsmedel, och deras spridning i miljön. Kunskapsunderlaget omfattar historik, användning, uppträdande och tillstånd i miljön, provtagning och analyser samt utbildning och forskning.
En ny kortversion baserad på tre vetenskapliga artiklar om bekämpningsmedelstransport i fryst mark har tagits fram och ligger på webben:
Under 2019 har följande rapporter publicerats och lagts ut på webben:
Under 2019 publicerades en artikel vi skrivit där data från det nationella miljöövervakningsprogrammet för växtskyddsmedel presenteras. I samband med detta har vi också uppdaterat sidorna på webben så att det går att hitta och göra utdrag av data även för engelskspråkiga.
Flera andra vetenskapliga artiklar där CKB varit involverade har också publicerats under året.
Alla publikationer som CKB är inblandade i presenteras i publikationslistan.
Representanter från CKB har under det senaste året deltagit och presenterat sitt arbete på olika internationella och nationella konferenser. Det var till exempel flera från CKB som åkte på IUPAC International Congress i Ghent i maj 2019. Där presenterade vi vårt arbete genom tre posters och två muntliga presentationer.
Alla presentationer samt posters från CKB återfinns under Posters och presentationer.
Här finns dokumentation från CKB:s seminarier.
Bakgrund
Behovet av kunskap om bekämpningsmedel är fortfarande stort då nya typer av ämnen kontinuerligt introducerats och användningen har legat kvar på samma nivå sedan 90-talet. Förändringar sker på europeisk nivå t.ex. genom växtskyddsmedelsförordningen, direktivet om hållbar användning av växtskyddsmedel samt genom vattendirektivet. På nationell nivå får detta också konsekvenser genom ändringar i lagstiftningen. Även inom forskningen görs framsteg på området och mer kunskap om kemiska bekämpningsmedel och dess effekter i miljön byggs hela tiden upp. Detta sammantaget gör att det finns ett behov av informationsspridning och utbildning när det gäller spridning och effekter av bekämpningsmedel i miljön.
CKB kommer att bidra med kunskap som särskilt berör svenska förhållanden. Vetenskaplig publicering av forskningsresultaten kommer att ske men det är viktigt att kunskapen även kommer till en bredare användning genom rapporter och populärvetenskapligt material på svenska. Växtskyddsmedel i miljön är ett ämnesområde som ingår som en mindre del i många personers arbete, till exempel på länsstyrelser och kommuner. Behov av vidareutbildning finns hos centrala, regionala och kommunala myndigheter, inom industrin och intresseorganisationer. Behovet av utbildning gäller naturligtvis också de studenter som kan komma att jobba inom området.
Mikaela Gönczi, föreståndare
SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön (CKB)
mikaela.gonczi@slu.se, 018-67 31 05
SLU Centrum för kemiska bekämpningsmedel i miljön
Box 7066 SLU
750 07 Uppsala
Besöksadress: Lennart Hjelms väg 9
mikaela.gonczi@slu.se, 018-673105
gustaf.bostrom@slu.se, 018-673053
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen