Jordbruket och samhället: Distanskurs i agrarhistoria, LB0095, 7.5 hp
- 31 augusti 2020-17 januari 2021
- En tvådagarsträff i Uppsala
- Språk: svenska
- Grundläggande behörighet
- Anmälningskod: SLU-10309
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Vill du veta mer om agrarhistoria? I distanskursen "Jordbruket och samhället" får du lära dig mer om hur vi människor format vårt samhälle och hur vi har levt av jorden i generationer, hur vi med armkraft och svett format jordbrukslandskapet och skapat en rik och kulturpräglad biologisk diversitet.
I kursen går vi igenom Sveriges agrarhistoria från medeltid till idag. Vi ser spåren i landskapet och går igenom tema såsom markanvändning, bebyggelse, arbete och djurhållning. Under kursträffen har vi föreläsningar och diskussioner den ena dagen och under den andra besöker vi Kulturreservatet Linnés Hammarby » mer information om Kulturreservatet Linnés Hammarby
Övrig tid så möts vi i vårt kursrum på Canvas (vår lärplattform). Här kommer du hitta alla uppgifter, prata med mig eller diskutera texter med dina kurskamrater. Vi hoppas få se Dig på kursen i höst!
Cristina Prytz, kursansvarig
”Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp!”
Tage Danielsson
Funderar du på de utmaningar som dagens livsmedelsproduktion ställer på hållbarhet och minimering av klimatpåverkan? Den här kursen kan hjälpa dig att förstå hur tidigare generationer brottats med problematiken kring att producera tillräckligt med mat för människor och djur samtidigt som de behövde undvika att utarma jorden. I Sverige har människor brukat jorden sedan de första boskapshållarna vandrade in i landet för cirka 6000 år sedan. I kursen lägger vi dock fokus på tidsperioden från medeltiden och fram till 1900-talets stora förändringar.
Genom kurslitteraturen och föreläsningar lär du dig bland annat hur människor ur olika samhällsgrupper har levt och verkat samt hur deras handlingar har påverkat bebyggelseutvecklingen, teknisk utveckling och naturresursanvändning. Under kursen arbetar vi framförallt med litteratur om jordbrukshistoria, men vi hinner även med att nosa på historiska källor som kartor, handböcker från 1700-talet, kamerala källor och skönlitteratur. Du får respons på dina texter från både lärare och kurskamrater. Studenterna består i regel av en härlig blandning av heltidsstudenter och yrkesverksamma inom olika verksamheter. Denna blandning av erfarenheter hos deltagare bidrar till värdefulla diskussioner under kursen.
Under de obligatoriska kursdagarna i början av kursen har vi föreläsningar under första dagen och under den andra besöker vi Linnés Hammarby där vi arbetar med historisk markanvändning i fält. Examination sker under kursens gång då du lämnar du in 3 uppgifter skriftligen som vi sedan diskuterar i grupper. Slutligen genomförs även en mindre hemtenta.
- 31 augusti 2020-17 januari 2021
- En tvådagarsträff i Uppsala
- Språk: svenska
- Grundläggande behörighet
- Anmälningskod: SLU-10309
Cristina Prytz, forskare, avdelningen för agrarhistoria, +4618671790, +46702333997
Institutionen för stad och land • Box 7012, 750 07 Uppsala • Besöksadress: Ulls väg 27 • Leveransadress: Ulls gränd 1 • 756 51 Uppsala • +4618671000 vxl • Prefekt: Lars Johansson, +4618671914, skicka e-post till: lars.johansson@slu.se • Ställföreträdande prefekt: Kristina Marquardt, +4618672099, skicka e-post till: kristina.marquardt@slu.se • Läs hur du kan hitta hit » • Lista på oss som arbetar här »
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen