Varför är skördar i delar av Afrika lägre än de borde vara?
I ett projekt ska Ingrid Öborn tillsammans med andra forskare söka förklaringen till skördegap, det vill säga skillnaden mellan den skördenivå man skulle kunna uppnå på en plats genom att använda bästa möjliga produktionsmetoder och den nivå man verkligen uppnår. Afrika söder om Sahara uppvisar stora skördegap.
För att klara framtida livsmedelsförsörjning med en ökande befolkning, klimatförӓndringar och begrӓnsade naturresurser behövs en hållbar intensifiering av lantbruket. Genom att producera mer på befintlig jordbruksmark med hjälp av bӓttre odlingssystem med effektivare nyttjande av nӓring och vatten kan småbönder få ett ökat välstånd utan att äventyra miljön.
Samarbetet med Ghana och Kenya
I projektet kommer forskarna att analysera orsakerna till skördegapet på bynivå, landskapsskala och för regioner i Ghana och Kenya. De kommer bland annat att arbeta med kamerautrustade drönare, satellitbilder och existerande socioekonomiska data som kombineras med studier av markbördighet, grödor och brukningsåtgӓrder.
Ingrid Öborn, professor vid institutionen för Växtproduktionsekologi, fick nyligen 6 225 999 kronor för projektet som är ett samarbete med Institutionen for mark och miljö (SLU), Lunds universitet, Malmö högskola, University of Ghana och University of Nairobi, Kenya.