Vad är regenerativ naturturism?

Senast ändrad: 15 april 2024

REGENERATIV TURISM:
En form av transformativ turism* som har positiva effekter på den omgivande världen; på kultur, miljö, människor och samhälle.


Även om det handlar om individer är så kallade individuella resultat inte huvudfokus - detta är den största skillnaden mellan regenerativ turism och andra typer av transformativ turism. I regenerativ turism är målet inte enbart att minimera de negativa effekterna av turismen, utan att maximera de positiva ("netto positiv nytta").

* Transformativ turism handlar om hur resor och turism kan förändra mänskligt beteende och ha en positiv inverkan på världen.

Figur som illustrerar skillnaderna mellan transformativ och regenerativ turism

INTERNATIONELLA EXEMPEL PÅ REGENERATIV NATURTURISM

 

Malama Hawaii

Hawaiis turismdelegation har lanserat ett nytt volontär-turism initiativ som heter Malama Hawaii, vilket uppmuntrar resenärer att "ge tillbaka" och lämna ön i bättre skick än när de kom. Medverkande hotell på varje ö samarbetar med lokala ideella organisationer för att erbjuda till exempel strandstädning genom Pacific Whale Foundation eller trädplantering i samarbete med Hawaiian Legacy Reforestation Initiative.

Web: https://www.gohawaii.com/malama

Playa Viva in Mexico

Playa Viva Resort i Mexiko är ett regenerativt resmål som helt drivs av solenergi och fokuserar på att stärka det lokala smhället. För varje vistelse, som balanserar berikande turism, miljöskydd och medvetenhet om samhället, tas en avgift på 2% som investeras i samhällsutveckling, och gästerna uppmuntras att delta i aktiviteter såsom frivilligarbete på ett sköldpaddsreservat eller att köpa föremål tillverkade av lokala hantverkare. På detta sätt gynnar regenerativt resande lokala samhällen, eftersom deras behov är fokus för turistindustrin - men det är också en extra fördel för resenärer, som får meningsfulla minnen och upplevelser.

Web: https://www.playaviva.com/

InOut Hostel in Barcelona

INOUT Hostel är ett anställningscenter för hotell och restaurang som öppnades 2004 av Icaria Social Initiative, en ideell organisation. Det var den första turism-tjänsten i Europa där 90% av personalen hade funktionsnedsättningar. Beläget i Collcerola Nationalpark har det starka riktlinjer för tillgänglighet, social och miljömässig hållbarhet samt kulturarv. Det strävar efter att vara självförsörjande när det gäller energi och vatten.

Web: Home | Inout (inouthostel.com)

 

The Lost Gardens of Heligan, England

Baserat på återställandet av viktorianska nytto- och prydnadsträdgårdar, är  uppdrag idag att "återställa förlorad koppling till naturen, oss själva och varandra". Trädgårdarna är öppna för allmänheten året runt och pengarna som kommer in genom besökare går till olika regenerativa projekt: regenerativ odling på platsen, donationer till Prickles and Paws Hedgehog Rescue, återinförande av bävrar i området för att minska översvämningsrisker och mer.

Web: https://www.heligan.com/

 

 

 

 

Häst med förare i skogsarbete


Kontaktinformation