Härdiga must- och cideräpplesorter

Senast ändrad: 04 februari 2020
Kort om projektet

Projektet kommer att ta fram härdiga must- och cideräpplesorter för en expanderande svensk dryckesproduktion och innovativ produktutveckling. Det är särskilt önskvärt att utveckla härdiga, bittersöta cideräpplesorter (hög halt fenoler, hög sockerhalt och låg syrahalt) som tillsammans med industrifrukt av dessertäpplesorter kan användas vid tillverkning av unik svensk cider.

Intresset för att tillverka cider från svenskodlade äpplen är stort. Svenskodlade dessertäpplen har inte tillräckligt med bitterämnen ((poly)fenoler) och har ofta för hög syrahalt för tillverkning av kvalitetscider. Sverige har ingen tradition av att odla cideräpplesorter och de flesta utländska sorter som hittills testats mognar alltför sent och är inte klimatanpassade.

SLU:s egen äppelmust med äpplen från Balsgård. Foto.
Foto: Jenny Svennås-Gillner
Relaterade sidor:
Sidansvarig: lena.johnson@slu.se