Aktuell forskning

Här hittar du aktuell forskning inom forskningsområdet akvatisk ekologi vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.
Stor fisk hoppar ovanför vattenytan. Foto.

Forskarna om tonfiskens återkomst: ”Vi har fått en andra chans”

I dag dyker den blåfenade tonfisken upp i SVT:s naturdokumentär Fiskarnas rike och sprider hopp med sin återkomst till svenska vatten. Många vill veta mer om den forskning SLU gör om denna magnifika varelse. Vi kollade läget med forskarna Gustav Hellström, Andreas Sundelöf och Tomas Brodin!

Närbild på mal.

Ny kunskap om mytomspunnen mal

Den mytomspunna malen är i dag en av huvudpersonerna i SVT:s naturdokumentär Fiskarnas rike. Med sin respektingivande storlek, sina små ögon och långa skäggtömmar har den ett utseende som av vissa liknas vid ett sjöodjur. Många försök pågår för att skapa mer kunskap om denna mystiska varelse för att den ska kunna finnas kvar i Sverige.

Forskare hanterar en fisk.

Rödingen i Vättern spåras i nytt projekt

Rödingen i sjön Vättern är ett av de mest storvuxna och mest värdefulla rödingbeståndet som finns i Sverige. För att möjliggöra en hållbar framtid för beståndet studeras rödingens rörelser, beteende och överlevnad vid återutsättning i ett nytt forskningsprojekt.

Stor fisk i blått vatten.

Fisketeam sökes till tonfiskforskning

Den blåfenade tonfisken var hårt fiskad och försvunnen från Skagerrak. Nu simmar den åter i svenska vatten. För att ta fram kunskap som kan bidra till en hållbar framtid för den blåfenade tonfisken bedriver SLU forskning om den blåfenade tonfisken. Nu söker forskarna erfarna fisketeam för årets märkning.

Porträttbild av Gustav Hellström.

Forskning för hållbart fiske får kungligt stipendium

SLU-forskaren Gustav Hellström mottar i dag ett stipendium ur Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö. Pengarna ska användas för att ta fram kunskap som kan möjliggöra ett hållbart fiske i fjällsjöar.

Öring i lekdräkt fotad mot vit bakgrund.

Fiskars rörelser kartläggs för att förbättra skyddsinsatser

Marina skyddsområden finns bland annat för att skydda de fiskarter som lever i områdena. Men hur effektivt är egentligen skyddet? Nu ska Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Länsstyrelsen Västerbotten kartlägga fiskars rörelser och beteende för att ta reda på just detta.

En man i flytväst och keps ombord på en båt. Foto.

Tonfiskforskning blir dokumentär på SVT

Sveriges fantastiska fiskar är arbetsnamnet på den trilogi i naturdokumentärer som filmaren Martin Falklind just nu arbetar med för SVT. I helgen följde han med SLU:s forskare ut till havs för att fånga deras arbete med den blåfenade tonfisken på film. Vi passade på att ställa några frågor!

Foto på blåfenad tonfisk

SLU-forskning ska hjälpa den blåfenade tonfisken

På onsdag går startskottet för den omfattande märkningen av den blåfenade tonfisken på västkusten. Den fredade fisken utrustas med sändare av ett forskningsteam från Sveriges lantbruksuniversitet för att ge kunskap som kan stärka ett hållbart nyttjande och bevarande av fisken i svenska vatten och internationellt.

Två personer filmar en person som jobbar koncentrerat med något vid ett stökigt bord. Foto.

SLU-forskare i ny Netflixserie

Om människans samspel med omvärlden handlar Netflix nya vetenskapssatsning om. I programledaren Latif Nassers sökande efter svar på vad som händer efter att vi spolat på toaletten dyker forskare från Sveriges lantbruksuniversitet upp för att berätta om hur läkemedelsrester påverkar livet i våra vatten.

Hand håller fisk i vatten. Foto.

SLU söker fisketeam för tonfiskmärkning

Hur rör sig den blåfenade tonfisken i Atlanten och upp till Sverige? Det vill forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet ta reda på, som för fjärde året i rad planerar en märkningsstudie som de nu söker erfarna fisketeam till.

Kvinna vid vatten håller i en fisk. Foto.

Upptäck vår vilda natur – på distans

Hur påverkas vilda djur av klimatförändringar? Hur ser fiskars livscykel ut? Och hur lever vilda djur och människor tillsammans i olika delar av världen? Vid SLU har du chansen att utforska vår vilda natur tillsammans med världsledande forskare i hela sex distanskurser.

Jörgen Wiklund med kamera och fotoblixtar vid ett akvarium med en fisk i. Foto.

Unika fiskbilder i SLU-julkalender

Med ett specialbyggt akvarium i baksätet och en 225-liters tank i skuffen har Jörgen Wiklund under fyra år kört landet runt i jakt på våra sötvattensfiskar. Målet: att fota dem alla. Snart kan du ta del av 24 av arterna i Vilt, fisk och miljös ”fiskkalender” på Facebook.

Liggande dött träd i skogen. Foto.

Nya forskningsprojekt på vilt, fisk och miljö

Går det att flytta döda träd till ett nytt skogsbestånd och rädda de arter som lever på och i de döda träden? Vad styr hur länge lax stannar kvar i havet innan den återvänder för att leka? Och vilka långsiktiga effekter har olika restaureringsåtgärder på ekosystemet? Dessa är några av frågorna som nu kan få svar.

Färre yngel dör i laxsjukdomen M74

Förekomsten av förökningsstörningen M74 hos Östersjöns laxkullar har sjunkit. Det visar den sammanställning av miljöövervakningsdata från sju svenska laxälvar som Sveriges lantbruksuniversitet gjort. I år var i genomsnitt sju procent av laxkullarna drabbade, jämfört med den höga dödligheten på 39 procent som observerades 2017.

Mal fotad under vattnet.

SLU-forskare i projekt för att rädda malen

Sveriges största sötvattenfisk, malen, är hotad. För att kunna förbättra malens överlevnad i landet behöver vi lära oss mer om fiskens liv, något som forskare från bland annat SLU arbetar med.

Linda håller en havsöring. Foto.

Studie av Rickleåns havsöringsbestånd

Rickleåns havsöringsbestånd har klassats som ett av de bästa i Västerbotten. Nu vill Linda Vikström, doktorand på SLU, studera åns öringar för att få en ökad förståelse om havsöringen i Östersjöområdet. Till det behöver hon fiskhuvuden.