Kontaktinformation
Projektledare: fr.o.m. 2016-07-01 Frauke Ecke (tidigare Birger Hörnfeldt), Sveriges lantbruksuniversitet
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
![]() |
![]() |
Nyhet!
I skogslandet kring Vindeln övergick fjolårets lågfas i en uppgångsfas med dock förhållandevis få individer. I området kring Grimsö resulterade vårens höga tätheter i det högsta antalet individer för både sorkar och skogsmöss sedan övervakningen startades 1973. Det blev inget lämmelår i år heller. Sork- och lämmelpopulationerna i fjällen (Vålådalen/Ljungdalen, Ammarnäs och Stora Sjöfallet) befinner sig i en naturlig lågfas med mycket få individer.
Kort lägessammanfattning
De låga hösttätheterna i skogslandet bekräftar att sorkpopulationerna befinner sig i en lågfas och att vi kan förvänta oss låga tätheter också till våren. Till hösten 2020 bör sorkdynamiken i skogslandet övergå i en uppgångsfas. Situationen i fjällen är svårbedömd. Sorktätheterna i fjällen har under de senaste fyra åren överlag visserligen varit högre än i skogslandet, men med en dynamik som snarare påminner om säsongs- än om cykliska variationer. Läget för åkersorken i både skogslandet och fjällen börjar bli alarmerande, med mycket låga tätheter i alla övervakningsområden förutom Ammarnäs.
Projektledare: fr.o.m. 2016-07-01 Frauke Ecke (tidigare Birger Hörnfeldt), Sveriges lantbruksuniversitet.
Miljöövervakning av smågnagare (och andra smådäggdjur) ingår som ett av många delprogram i den Nationella miljöövervakningen (NMÖ) i Naturvårdsverkets regi; programmet kallades tom 2010 Miljöövervakning av smådäggdjur, eftersom även bl a näbbmöss registreras.
Sorkar och lämlar utgör basföda för rovviltet. Förändringar i sork- och lämmelbeståndens storlek eller miljögiftshalter har därför potential att få långtgående konsekvenser för den biologiska mångfalden av våra rovfåglar, ugglor och rovdäggdjur.
Läs mer här om miljöövervakningens bakgrund mm
Här hittar Du fler resultat från miljöövervakningen av smågnagare:
Här hittar Du uppgifter om antal fångade och sparade smådäggdjur per art för Miljöprovbanken
Citering av hemsidan: Ecke, F. och Hörnfeldt, B. (2019) Miljöövervakning av smågnagare. URL: http://www.slu.se/mo-smagnagare.
Projektledare: fr.o.m. 2016-07-01 Frauke Ecke (tidigare Birger Hörnfeldt), Sveriges lantbruksuniversitet
Prefekt: Göran Ericsson 090-786 8508
Stf prefekt: Frauke Ecke 090-786 8642
Kommunikatör: Susanna Bergström 090-786 82 99
Postadress: Institutionen för vilt fisk och miljö, SLU, 901 83 Umeå
Besöksadress: Skogsmarksgränd, 907 36 Umeå
Fakturaadress: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 Uppsala
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen