Avsnitt 5: Women in science

Senast ändrad: 13 september 2021

I det här avsnittet diskuterar vi vikten av kvinnliga förebilder inom vetenskap och evenemanget Soapbox science.

Gäst i avsnittet är Judith Felten, universitetslektor vid Umeå Plant Science Centre, som berättar om sina erfarenheter som talare vid det internationella evenemanget Soapbox science – och om sina förväntningar inför årets upplaga som hålls den 18 maj i Umeå.

Syftet med Soapbox science är att rikta strålkastarljuset mot kvinnliga forskare och deras upptäckter genom att ta ut forskningen på gatan.
12 kvinnliga forskare kommer att tala om ämnen som spänner från skog, sjukdom vid graviditet, fisk, antibiotika, genetik och mycket mer.

Programmets andra gäst är Navinder Singh, en av arrangörerna och lektor vid SLU, som berättar mer om visionen om Soapbox science och vad som gjorde att evenemanget drogs igång i Umeå.

Soapbox science

Under 2019 kommer Soapbox Science att ha 42 evenemang i 13 länder från maj till oktober. Evenemanget i Umeå hålls på Renmarkstorget den 18 maj klockan 11-15 och det andra eventet i Sverige är i Uppsala den 25 maj.

Varför soapbox?

Att tala på en soapbox, tvållåda, härrör från den tid då en person helt sonika hoppade upp på en låda för att ge ett kärnfullt improviserat tal, ofta om politik.

Lyssna på avsnittet: