Avsnitt 10 - Att kommunicera forskning

Senast ändrad: 10 juni 2020

Hur kommunicerar vi forskning till allmänheten? Och varför tycker vi att det är så viktigt? Detta diskuterar vi i senaste avsnittet av podden Wild Research Bites.

I studion har jag kommunikatören och journalisten Susanna Bergström och ekologen och forskaren Tim Hofmeester.

Vi börjar med att försöka definiera vad vetenskaplig kommunikation innebär och hur en kan gå tillväga på ett intressant och effektivt sätt. Susanna delar sina erfarenheter med att jobba med forskare, skillnader med journalistyrket och delar några roliga exempel på vilka projekt hon håller på med just nu.

Det finns många utmaningar och fördelar med att kommunicera forskning, vi pratar om ämnet språk, att hitta rätt målgrupp, erfarenhet med media och mycket mer.

Ett relaterat ämne är medborgarforskning där allmänheten deltar aktivt på ett eller annat sätt i ett forskningsprojekt. Tim introducerar projektet Träffa dina vilda grannar som han startat. Projektet bygger på att personer sätter upp viltkameror i sina trädgårdar för att få reda på vilka djur som finns där. När jag frågade Tim vilket det mest spännande djuret som fångats på bild var hann han inte berätta det innan både jag och Susanna spoilade nyheten. Vilket djur tror du att det var?

Lyssna på avsnittet för att få reda på det och fler "hardcore" vetenskapliga insikter!