Presskontakter SLU Vilt, fisk och miljö

Senast ändrad: 19 augusti 2020

Vid Sveriges lantbruksuniversitets institution för vilt, fisk och miljö skapar vi kunskap som stödjer en hållbar användning av naturresurser i en snabbt föränderlig värld. Vår forskning omfattar växter, vilda djur och människor.

För dig som är journalist och vill komma i kontakt med någon av våra forskare hittar du kontaktuppgifter till flera av dem nedan sorterade under forskningsområden.

Zoonoser (djurspridda sjukdomar), bäver och smågnagare

För frågor som rör bäver, smågnagare inkl. lämlar samt sjukdomar som sprids från vilda djur till människor, så kallade zoonoser. Exempelvis sorkfeber, harpest, borrelia.

Frauke Ecke, docent i landskapsekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: frauke.ecke@slu.se

Vilt, vilt och människa, betesskador m.m

För frågor om älg och andra vilda däggdjur - inte rovdjur. Exempelvis miljöns och människans samspel med vilt. Älgars vandringar, biologi, fysiologi och deras liv i största allmänhet. Kan svara på frågor om djur i stad och tätorter. Även attityder till jakt, djur, natur och skötsel/bevarande av vilda djur som älgar.

Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: goran.ericsson@slu.se

För frågor om klövvilt; älgar, rådjur, dovhjortar, vildsvin, kronhjortar. Även ämnen som ekosystemtjänster, betestryck och allmänt om biologisk mångfald.

Fredrik Widemo, docent i zooekologi, samverkanslektor och koordinator för miljöanalys av vilt vid SLU
E-post: fredrik.widemo@slu.se

För frågor som rör vilthälsa och viltsjukdomar. Även frågor om sövning/immobilisering av vilt, reproduktion och fysiologi.

Jonas Malmsten, veterinärmedicinsk expert vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: jonas.malmsten@slu.se

För frågor om sociala aspekter av viltförvaltning.
Sabrina Dressel, forskare vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: sabrina.dressel@slu.se

Fisk, fiskhälsa, vattenkraft m.m

För frågor om lax och öring. Även frågor kopplade till vattenkraft och fiskvägar, laxhälsa och generella fiskfrågor.

Lo Persson, forskare i akvatisk ekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: lo.persson@slu.se

Anders Alanärä, professor i akvatisk ekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: anders.alanara@slu.se

Effekter av läkemedelserester i vatten

För frågor om hur läkemedelsrester som passerar reningsverken påverkar vattenlevande organismer och miljöer. Även frågor om djurs beteenden och fågelfrågor besvaras gärna.

Tomas Brodin, professor i akvatisk ekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: tomas.brodin@slu.se

Naturvårdsåtgärder i skog, biologisk mångfald

För frågor om skog kopplat till bevarande och restaurering av biologisk mångfald. Ekologisk kompensation, skogsbränders ekologi, död ved, skalbaggar m.m.

Anne-Maarit Hekkala, forskare vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: anne.maarit.hekkala@slu.se

Medborgarforskning

För frågor om medborgarforskning (se projektet Träffa dina vilda grannar). Även frågor kring forskning med viltkameror, samt frågor om fladdermöss och små rovdjur som grävling, mård, vessla m.m

Tim Hofmeester, forskare i viltekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: tim.hofmeester@slu.se

Genetik och vilda djur och fiskar

För frågor som rör genetik och dess användning i vilda populationer. Exempelvis brottsplatsundersökningar, släktskapsanalyser, spridning eller reproduktionsframgång.

Göran Spong, forskare i molekylärekologi vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö
E-post: goran.spong@slu.se

Övergripande frågor som rör vilt, fisk och miljö

För övergripande frågor om forskning, utbildning och miljöövervakning som bedrivs vid vilt, fisk och miljö och för tips på ytterligare kontaktpersoner än de som finns listade nedan kontakta Göran Ericsson, prefekt.

E-post: goran.ericsson@slu.se

Fakta:

Behöver du hjälp med pressbilder eller har andra frågor är du välkommen att kontakta Susanna Bergström, kommunikatör vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö. 090-786 82 99, susanna.bergstrom@slu.se

Sidansvarig: susanna.bergstrom@slu.se