”Produktion och konsumtion av ekologiskt odlat kulturspannmål” är ett tvärvetenskapligt doktorandprojekt som pågår 2019-2024. Doktorand är Tove Ortman.
Projektet består av tre delar:
- Fältexperiment i Uppland med vårvete
- Försök ute på gårdar/ On farm-studie med olika varianter av råg (kulturspannmål)
- Intervjustudie med lantbrukare med erfarenhet av att odla kulturspannmål.
Syfte och upplägg
Syftet med studien är att undersöka faktorer som på verkar kulturspannmålen i fråga om skörd, (kvalitet och kvantitet). Faktorerna som undersöks är dels skötsel och dels miljöfaktorer - det vill säga platsen: (genom fjordprover och väderdata), hur mycket och vilka sorter av ogräs som växer tillsammans med kulturspannmålen.
Under de tre första åren har fältförsöken pågått. Data har samlats in från fältförsök under tre år på forskningsstationen Lövsta i Uppsala, samt fältförsök och observationsrutor ute hos lantbrukare, i deras odlingar. Man har också genomfört intervju er med lantbrukare, med syfte att samla in deras erfarenheter av att odla kulturspannmål.
Det transdisciplinära/tvärvetenskapliga angreppsättet innebär att projektet använder både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga metoder, och involverar experter i livsmedelsvetenskap, agronomer och samhällsvetare, och forskningen inbegriper även sensoriska analyser. Detta för att projektets resultat ska kunna bli så relevant för lantbrukare som möjligt.
Tove Ortman önskar att kunskapen kan bidra till ökad förståelse för kulturspannmål och dess egenskaper, men också till att det kan bli ett underlag till att fortsätta ta fram sorter som passar i ekologiskt lantbruk. Kulturspannmålen har många egenskaper som kan bidra till mer hållbara odlingssystem, i framtidens multifunktionella lantbruk där målet är att optimera för flera olika ekosystemtjänster.