Hoppa till huvudinnehåll

Biodiverse

Biodiverse är tidningen för dig som är intresserad av kunskap och forskning om biologisk mångfald, miljö och naturvård. Genom Biodiverse gör vi kunskap tillgänglig för alla. Prenumerationen är gratis inom Sverige.

Läs senaste numret

Nummer 3/23: Det elektrifierade landskapet

De senaste prognoserna pekar på att elbehovet i Sverige kommer att mer än fördubblas fram till år 2045. Från politiskt håll ses elektrifieringen som ett av de främsta sätten att minska människans påverkan på klimatet, och därmed även på förlusten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Men vad gör elektrifieringen med landskapet? Vilka konsekvenser kan vi se för växt- och djurliv och ekosystem?

Allt nyttjande av naturresurser innebär en omvandling av landskapet. Nyttjandet i sig behöver inte vara negativt – effekterna beror på hur, var och i vilken omfattning. Artiklarna i detta nummer av Biodiverse är ett axplock som på olika sätt speglar hur elektrifieringen kan komma att påverka landskapet, ekosystemen och den biologiska mångfalden. Några av bidragen i numret ger exempel på hur olika samhällsaktörer tar sig an utmaningen via nya kunskaper, mål, metoder och tekniker. Klimatförändringarna är ett av de främsta hoten mot den biologiska mångfalden, men inget är vunnet om vi i ambitionen att stävja det hotet samtidigt äventyrar de värden vi är ute efter att bevara.

Välkommen till ett i högsta grad aktuellt nummer av Biodiverse!

Gästredaktör är Jan-Olof Helldin, forskare vid SLU Centrum för biologisk mångfald, och forskningsledare för programmet Triekol.

Biodiverse finns på webben: www.biodiverse.se

Prenumerera

Prenumerera på papperstidningen: Att prenumerera på Biodiverse är gratis inom Sverige. Skicka ditt namn och adress till biodiverse@slu.se för att få tidningen till dig i brevlådan.

Prenumerera på Biodiverse elektroniska nyhetsbrev: Få ett nyhetsbrev på mejl varje gång ett nytt nummer kommer ut. Klicka på länken nedan och fyll i formuläret!

Kontakta redaktionen

Har du tankar om vad du har läst eller tips om vad du vill läsa mer om? Hör gärna av dig till redaktionen!

Redaktör: Annika Borg, SLU Centrum för biologisk mångfald
Tel. 018-67 12 12 (direkt)
E-post: biodiverse@slu.se  

tre nummer av Biodiverse från olika tider

Mer om Biodiverse

Här kan du läsa mer om Biodiverse och vårt arbete med att sprida kunskap om biologisk mångfald.

Publicerad: 05 juni 2023 - Sidansvarig: cbm-webmaster@slu.se
Postadress

SLU Centrum för biologisk mångfald
Institutionen för stad och land
Sveriges lantbruksuniversitet
Box 7012
750 07 UPPSALA

Besöksadress

Almas allé 8

Godsmottagning

Ulls hus godsmottagning 
Ulls gränd 1, 756 51 Uppsala

Ulls hus

 

 

Loading…