Pågående forskningsprojekt
-
Biologiskt kulturarv – i praktik och forskning
Biologiskt kulturarv är ett begrepp som sätter fokus på förståelsen av sambanden mellan naturen och människans brukande av den. Dessa samband kan användas för historisk och biologisk kunskapsuppbyggnad och tillämpning inom natur och kulturmiljövård. CBM har sedan 2009 samarbetat med Riksantikvarieämbetet för att utvecklat kunskap om och metoder för att arbeta med biologiskt kulturarv.
-
Biologiskt kulturarv i artrika vägkanter
Den växtflora som finns vid vägkanter är ett slags kulturarv – här finns ofta arter som förut var vanliga i den omkringliggande miljön, men som nu är på stark tillbakagång. Men det är ett hittills outforskat fält. Med bättre kunskap kan vi utforma skötseln på bästa sätt, så att dessa arter bevaras.
-
Epic roads
Transportsektorn kan bidra till att hejda förlusten av biologisk mångfald, genom att vägkanter kan utgöra viktiga av habitat och förbättra konnektiviteten i landskapet. Men det finns ett stort behov av kunskapssammanställningar av den forskning som redan gjorts, för att kunna utveckla guidelines för design och skötsel.
-
Från täta gräsvallar till diversa golfruffer
Golfbanor kan, med rätt skötsel, vara ett viktigt inslag i landskapets mosaik av habitat för örter och pollinatörer.
- IHOPE IHOPE - Intergrated History and Future of People on Earth, är ett internationellt, tvärvetenskapligt forskningsnätverk.
-
Historiska sädesslag i framtidens mat. Kulturspannmålens roll för ekologisk spannmålsproduktion och konsumtion - kan vi lära av historien?
I ett fyraårigt projekt undersöker forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk möjligheter med gamla spannmålssorter, i ett tvärvetenskapligt projekt finansierat av Formas.
-
Multifunktionella mjölkgårdar: indikatorer för ekosystemtjänster och biologisk mångfald
Pålitliga indikatorer och verktyg för ekosystemtjänster och biologisk mångfald kan användas i mjölkproduktion på olika nivåer för att styra produktionen mot ökad hållbarhet.
- Människor i brytningstid - en svensk by under den agrara och industriella revolutionen
-
Berättelser om restaurerade vatten – Narrow
De lokala perspektivet, och lokalsamhällets röster och berättelser är av stor betydelse i arbetet med att bevara biologisk mångfald och motverka klimatförändringarna.
-
One Health Sri Lanka: Förbättrad övervakning av zoonotiska infektionssjukdomar
Sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor (zoonoser) och antibiotikaresistens är stora problem som påverkar folk- och djurhälsa, biologisk mångfald, livsmedelsförsörjning och ekonomisk tillväxt. Det behövs utökad forskning och kännedom om övervakning och diagnostik av smittämnen och antibiotikaresistens i vilda djurpopulationer och hos lokalbefolkning i nära kontakt med vilda djur.
- Swedish Initative for ABS Knowledge Transfer within Academia - Sikta-ABS
-
Skogsbruk med hänsyn till habitatkvalitet för fladdermöss
Ett hållbart skogsbruk inkluderar hänsyn till alla naturligt förekommande arter. Syftet med det här projektet är att stärka kunskapsläget när det gäller skogsbruk och fladdermöss.
-
Skydd av Sveriges fladdermusarter
CBM har en aktiv roll i arbetet med att bevara Sveriges fladdermusarter. Det mesta av arbetet genomförs i samarbete med Artdatabanken och Länsstyrelsen i Jönköping som är ansvarig myndighet för miljöövervakningen av fladdermöss. Olika forskningsprojekt pågår, samt insamlande av data för framtida forskning.
-
Skötsel av stationsområden
Områdena kring landets tågstationer är viktiga miljöer för en rad växt- och djurarter. Här finns fortfarande kvar den typen av öppna landområden, som förr var vanliga i jordbrukslandskapet, men som nu minskat betydligt. Men det krävs forskning för att ta reda på hur dessa områden bäst ska skötas för att den biologiska mångfalden ska få goda förutsättningar.
- Spåren i landskapet Spåren i landskapet är ett samarbetsprojekt mellan Högskolan Kristianstad, Skogsstyrelsen och Landskapsarkitekterna, samt SLU Alnarp.
- Traditional land use Traditional land use, biodiversity, sustainability and local traditions in present Romania and historical Sweden. Det är det fullständiga namnet på projektet som är ett samarbete med National Museum of the Romanian Peasant i Rumänien.
-
TRIEKOL (TransportInfrastrukturEkologi)
TRIEKOL - road and rail ecology, är ett forskningsprogram med finasiering från Trafikverket om transportinfrastrukturens inverkan på biologisk mångfald och landskapsekologi.
-
Verktyg för bedömning av påverkan på fladdermusfaunan av infrastrukturprojekt
Större vägbyggen kan påverka fladdermöss i området. Forskningsprojektet ska ta fram habitatmodeller som kan användas vid exploateringsprojekt.