Recept från ekogröt-SM

Senast ändrad: 19 december 2023
Närbild på en gröt med en fluffig rosa topping samt ljusgröna frön på, i mjölk med ljusgrön olja i.  Foto.

Nu finns recepten från vinnarna vid Ekogröt-SM ute på webbsidan för tävlingen.

År 2022 hölls de första svenska mästerskapen i gröt på ekologiska råvaror, där CBM-projektet Historiska sädesslag i framtidens mat var en av sponsorerna. 

Besök www.ekogrotsm.se/recept för att ta del av recepten från vinnarna.

Ett exempel i klassen frukostgröt var Marie Erkerssons läckra anrättning på krossade kulturspannmål med lingonmaräng, granskottsolja och kardemummamjölk. (Se bilden på denna sida). Så här gör du den:

Ingridienser för 4 personer:

  • 3 dl krossade kulturspannmål (tex blandning av nakenhavre, dalavete, dinkel).
  • 4 dl vassle (eller vatten)
  • 2 dl vatten
  • KARDEMUMMAMJÖLK: 5 dl mjölk + 1 tsk hel kardemumma
  • GRANSKOTTSOLJA: 5 gr färsk spenat, 3 gram granskott, 1 dl rapsolja (eller köp en fin granskottsolja)
  • LINGONSYLT: 1 dl lingkon, 30 gr socker
  • MARÄNG: 2 st äggvitor, 1 dl socker, 0,3 dl vatten (eller ta lättvispad grädde)
  • SERVERING: 1 dl rostade pumpakärnor, granskottsbarr till garnering

Gör så här:

Dag 1: 

  • Gröt: Lägg spannmålet i blöt i vasslen/vattnet och ställ i kylen. 
  • Kardemummamjölk: Grovkrossa kardemumma och blanda med mjölken i en kastrull. Hetta upp till 80 grader och kyl snabbt i vattenbad. Ställ i kylen. 
  • Granskottsolja: Mixa färsk spenat, granskott och varm rapsolja tills det är så slätt som möjligt.

Dag 2: 

  • Lingonmaräng: Koka ihop lingon och socker till en sylt. Gör en italiensk maräng genom att koka samman socker och vatten till ca 120 grader. Vispa äggvitorna och när de börjar bli fluffiga, häll långsamt i sockerlagen (som fått svalna till ca 110 grader) medan du vispar. Blanda lingonsylten i marängen. Häll i en spritspåse med tyll.
  • Gröt: Tillsätt vattnet till det blötlagda spannmålet, koka upp gröten och låt sjuda i 10 minuter med regelbunden omrörning.
  • Servering: Lägg upp gröt och en klick lingonsylt i en skål. Spritsa marängen över gröten och strössla över hackade pumpakärnor samt några granskottsbarr. Ringla granskottsolja runt gröten och häll i kylskåpskall kardemummamjölk.

 

 

Fakta:

I det ett sexåriga tvärvetenskapliga projektet "Historiska sädesslag" undersöker forskare från SLU och Högskolan Kristianstad tillsammans med branschfolk möjligheter med gamla spannmålssorter. Läs mer om projektet här.