Kontaktinformation
Karin Gerhardt, Projektledare
Institutionen för stad och land, SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM)
Den 23 juni anordnas ett heldagsseminarium om kulturspannmål med smak i centrum. Seminariet är en del av forskningsprogrammet ”Historiska sädesslag i framtidens mat” .
Seminariet kommer att ges både som fysiskt och digitalt evenemang. Max antal deltagare (på det fysiska evenemanget) bestäms av de aktuella restriktionerna för tillfället.
Evenemanget spelas in och kommer att kunna ses i efterhand. Länken till inspelningen publiceras här.
Seminariet är kostnadsfritt.
Seminariet spelas in och kan ses i efterhand. Begränsat antal platser – först till kvarn. Anmälan senast den 16 juni.
(Enbart digital medverkan, anmälan senast 21 juni.)
Anmäl dig till seminariet genom denna länk.
Ange (före ditt namn) om du deltar digitalt= DIG, eller kommer att delta på plats= IRL
9.00–9.30 Registrering, med kaffe & smörgås
9.30–9.40 Karin Gerhardt, projektledare, presenterar projektet. (Moderator: Göran Bergkvist).
9.40–10.00 Karin Wendin: Hur går sensorisk forskning till?
– Hur smakar egentligen mjöl?
10.00–10.40 Konsumentundersökning för deltagarna (testning av knäckebröd och småkakor bakade av Caroline Lindö)
10.40–11.00 Tove Ortman: Kulturspannmål och ekologisk odling – lantbrukares erfarenheter
11.00–11.15 Galia Zamaratskaia: Kulturspannmålens nutritionssammansätning – vad säger forskningen?
11.15–11.30 Roger Andersson: Kostfibrer & fenoler i kulturspannmålen
– varför undersöker vi det?
11.30–11.50 Frågor och diskussionspass (Göran Bergkvist).
Lunch
13.00–13.40 Caroline Lindö & Sebastien Boudet: Hur man lyfter fram
kulturspannmålets smak och näring på bästa sätt?
13.40–14.10 Curt Niklasson & Frans Brozén, föreningen Gutekorn på
Gotland: Hur jobbar Gutekorn med förädling av kulturspannmål?
14.15 – 14.40 Jan Svensson: Studie av odlings- och bakegenskaper hos enkorn och emmervete från NordGen.
14.45–15.00 Studenterna Sidonie Bridonneau & Romane Chauveteau berättar om sina pastaförsök & söta bakverk med kulturspannmål (på engelska).
15.00 Avslutning & sammanfattning, (Karin Wendin).
15.15–15.45 Fika med franska bakverk på svenska kulturspannmål
Karin Gerhardt, Projektledare
Institutionen för stad och land, SLU Centrum för biologisk mångfald (CBM)