Linnés Hammarby

Senast ändrad: 09 juni 2024
Färgfoto som föreställer det lokala klonarkivet för frukt, Linnés Hammarby.

Äppellunden på Linnés Hammarby är planterad på den plats där familjen Linné för cirka 250 år sedan hade sin kålgård. Den är belägen inom museets område och fungerar idag som uteservering till caféet. Här återfinns bland annat den fina bordsfrukten 'Druväpple'. Sorten har odlats på Fullerö säteri i omkring 200 år, men beskrivits först i sen tid.

Klonarkivet består, förutom äppellunden där merparten av träden är planterade 1989, också av en yngre äppelgård med träd planterade i början av 2000-talet. I klonarkivet finns idag 40 sorter varav sju är mandatsorter fördelade på två äpplen, fyra päron och ett sviskon.

'Druväpple'

Vid Fullerö gård i Västmanland har sorten 'Druväpple' odlats åtminstone sedan slutet av 1700-talet kanske längre. Moderträdet är okänt men sorten finns ännu kvar på gården Fullerö. Det var hortonomen Karl Henriksson som hittade 'Druväpple' och visade upp det för Anton Nilsson som tog med den värdefulla sorten i sin pomologi, Våra äppelsorter. Även Olof Eneroth hade med en sort som han kallade druväpple i sin pomologi men det var något helt annat och den har inte kunnat återfinnas. Carl von Linné nämner namnet druväpple under sin resa i Skåne. Det måste också ha varit något helt annat. Tre år före Skåneresan besöker Linné Fullerö gård och prisar den fina trädgården: "Fruktträdgården låg på södra sidan av gården, mycket stor med alléer av allehanda utvalda fruktträd äpplen, päron, körsbär." Han nämner dock inte 'Druväpple' här. Det kan väl förmodas vara ett ganska vanligt namn på äppelsorter som smakar lite som vindruvor.

Frukten 'Druväpple' är medelstor, plattrund, blekgul och på solsidan röd med mörkare rödstrimmighet och med små gula punkter med ljusare ring runt. Sorten kan kännas igen på den mycket djupa foderhålan med stort öppet foder. Skafthålan är djup och ofta snett köttig på sidofrukter. Kärnhuset är stort och öppet med många små trubbiga kärnor. Lite speciellt är de ljusa kärlsträngarna som går mycket nära kärnhuset. Köttet är gulvitt, saftigt, krasigt med sötsyrlig smak med en speciell, druvig härlig arom. 'Druväpple' är ett mycket fint dessertäpple som lämpar sig till alla typer av sallader och tillagningsmetoder. Tyvärr blir det ganska snabbt brunt.

Frukten bör plockas i slutet av september och kan hålla sig någon månad vid god förvaring. Trädet växer långsamt och blir stort. Sorten är rikbärande och trädet verkar härdigt åtminstone i zon I – III och borde nog provas även längre norrut.

Text: Mattias Iwarsson

 

Linnés Hammarby är öppet för allmänheten maj – september.


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92