Kontaktinformation
Institutionen för mark och miljö, Biogeofysik
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
Institutionen för mark och miljö ingår i Mark-Vatten-Miljö klustret vid SLU i Uppsala och är en del av både Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap och Fakulteten för skogsvetenskap.
Vi undervisar på grundläggande och på avancerad nivå inom markvetenskap, biologi och miljövetenskap samt har en forskarutbildning inom markvetenskap.
Vi forskar på markvetenskap som är ett multi- och interdisciplinärt ämne som omfattar samspelet mellan biologiska, kemiska och fysikaliska processer och egenskaper i markmiljön.
I vårt miljöanalysarbete genereras data kring tillståndet i miljön. En del data kan du hämta på våra datavärdskapsidor.
Spara
På institutionen för mark och miljö utförs en mängd analyser av jordprover, vattenprover och olika växtmaterial.
Våra fältförsök utförs ofta vid våra fältstationer Lanna forskningsstation utanför Skara och Lövsta fältforskningsstation utanför Uppsala.
Röntgentomografi (en icke-destruktiv metod för visualisering och kvantifiering av 3D strukturer) har använts sedan länge inom sjuk- och hälsovården som diagnostikverktyg. Tekniken utnyttjas i allt större utsträckning även inom näringsliv och som forskningsverktyg.
Institutionen för mark och miljö har, med stöd av NL-fakulteten, en egen röntgentomograf. Detta öppnar många nya spännande och fruktbara forskningsfält för vår institution och för SLU som helhet. Med denna apparat kan man se och mäta 3D strukturer av storleksordning 100 µm för ett 20 cm brett objekt. För ett mindre objekt (någon centimeter i diameter) kan man få en upplösning på c. 5 µm. Max. vikt per prov = 50 kg
Grävgångar och porer orsakade av myror i kolumn X3 direkt efter provtagning och tre veckor senare. Bild: Johannes Koestel.
Röntgentomografen kan utnyttjas för att se, undersöka och kvantifiera den inre strukturen i många olika objekt som är av intresse för SLU- och andra utomstående forskare, t.ex. i mark, berg, levande växter eller växtdelar såsom växtrötter i marken, ved och livsmedel.
Ett tvärsnitt genom en kvist. Ljusa färger indikerar hög tätheter, mörka färger lägre täthet. Bild: Johannes Koestel.