Kontaktinformation
Professor Nicholas Jarvis
Institutionen för mark och miljö
nicholas.jarvis@slu.se, 018-672465
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Institutionen för mark och miljö ingår i Mark-Vatten-Miljö klustret vid SLU i Uppsala och är en del av både Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap och Fakulteten för skogsvetenskap.
Vi undervisar på grundläggande och på avancerad nivå inom markvetenskap, biologi och miljövetenskap samt har en forskarutbildning inom markvetenskap.
Vi forskar på markvetenskap som är ett multi- och interdisciplinärt ämne som omfattar samspelet mellan biologiska, kemiska och fysikaliska processer och egenskaper i markmiljön.
I vårt miljöanalysarbete genereras data kring tillståndet i miljön. En del data kan du hämta på våra datavärdskapsidor.
Spara
På institutionen för mark och miljö utförs en mängd analyser av jordprover, vattenprover och olika växtmaterial.
Våra fältförsök utförs ofta vid våra fältstationer Lanna forskningsstation utanför Skara och Lövsta fältforskningsstation utanför Uppsala.
Inom forskningsämnet biogeofysik undersöker vi flöden av energi och massa mellan mark, växt och atmosfär. När vi förstår hur de här grundläggande processerna fungerar kan vi undersöka hur markanvändning och klimat påverkar yt- och grundvattenkvaliteten.
Ett viktigt mål är att ta fram strategier för att minska de negativa miljöeffekterna i jordbruket.
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
Forskning om vattenflöde och ämnestransport i mark är ett centralt tema i vår grupp. Denna forskning är främst inriktad på påverkan av markstrukturen på hydrauliska egenskaper och transport av lösta ämnen i markens makroporer.
Vi integrerar experimentella metoder i både fält- och laboratoriet (t.ex. röntgentomografi) med teori och numerisk modellering att förbättra förståelsen för de styrande processerna. Med den informationen kan vi också stödja utvecklingen av praktiska modellverktyg som används för att analysera och beskriva läckage av bekämpningsmedel från mark till vattenmiljön samt klimatpåverkan på hydrologiska processer och vattenkvalitet.
Snabba flöden i markens makroporer synliggjorda med hjälp av ett färgämne.
Instängd luft I en jordkolonn (7 cm i diameter och 10 cm hög) efter en snabb uppvätningsprocess, visualiserad med hjälp av röntgentomografi.
Ytavrinning från ett fält som nyligen besprutas med bekämpningsmedel. Foto: Nick Jarvis.
Vi bedriver forskning om processer som styr förluster av bekämpningsmedel från mark till grund- och ytvatten. Vi utvecklar och underhåller riskbedömnings- och beslutsstödverktyg för bekämpningsmedelsläckage från gårdsskala ända upp till nationella skalor.
Verktygen är baserade på MACRO-modellen och används av diverse olika avnämare i samhället (t.ex. myndigheter, konsulter och industri). Utvecklingen stöds av vår pågående forskning om hydrologiska processer i marken och finansieras av CKB (Centrum för kemiska bekämpningsmedel vid SLU). Vi deltar också i projektet PERFORM (vilket samordnas av INRA Versailles-Grignon, Frankrike), som har till syfte att utvärdera effekterna av växtföljder på utlakning av bekämpningsmedel.
Spara
Klimatet påverkar många processer i mark-växt-systemet. Klimatförändringar kan påverka diffusa förluster av näringsämnen och bekämpningsmedel genom förändringar i t ex temperatur och viktiga hydrologiska processer, som styr omsättnings- och transportprocesser i marken. Vi använder processorienterade matematiska modeller som drivs av vädervariabler (t ex COUP och MACRO) för att studera klimateffekter på mark-växt-system, samt för att och göra prognoser för förluster av näringsämnen och bekämpningsmedel från marken till vattenmiljön i ett förändrat klimat.
Vi analyserar också hur det historiska klimatet har påverkat läckage av näringsämnen genom statistiska analyser av mätningar från långliggande fältförsök(special-dränerade fältförsök) samt programmen för miljöövervakning av åkrar och avrinningsområden.
Vår forskning är kopplad till EU-nätverket FACCE-JPI MACSUR för modellering av effekter av klimatförändringar på jordbruket, särskilt programmet Processkalning i tid och rum ("Scale it!").
Vattenflöde och ämnestransport i heterogen mark
Vattenflöden och kväveutlakning i agroekosystem; Processbaserade mark-växt modeller, effekter av klimatförändringar och riskbedömning. Studierektor för doktorandstudier på Institutionen och Programstudierektor för Mastersprogrammet i Soil and Water Management.
Experimentella studier av hur markens struktur påverkar transporten av lösta ämnen. Modellering av bekämpningsmedelstransport i den omättade markzonen. Undervisning i markfysik på programmet Miljö- och vattenteknik.
Programstudierektor för kandidatprogrammet Biologi och miljövetenskap, Lärare i hydrologi, markfysik och biogeofysik.
Kol/kväve modellering i mark. Effekter av klimatförändring på kol- och kväveflöden i agroekosystem.
Transportprocesser i mark och skaleffekter. Tidsvariationer i markstruktur och markfysikaliska egenskaper; tillämpning av icke-destruktiva avbildningsmetoder för kvantifiering av markstruktur och transportprocesser; masksininlärningsmetoder.
P- och N-förluster från jordbruksmark, spatiell modellering och GIS.
Kol och kväve i marken och den matematiska beskrivningen av underliggande processer.
Institutionen för mark och miljö
nicholas.jarvis@slu.se, 018-672465
Institutionen för mark och miljö är miljöcertifierad
Kontakter vid institutionen för mark och miljö
Prefekt: Anke Herrmann, 018-671561
Ställföreträdande prefekt: Bo Stenberg, 0511-67276
Administrativ chef: Åsa Brorsson, 018-671254
Postadress: Institutionen för mark och miljö, SLU, Box 7014, 750 07 Uppsala
Fakturaadress: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 Uppsala
Besök oss
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen