Kontaktinformation
lisbet.lewan@slu.se 018-67 26 29
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Institutionen för mark och miljö ingår i Mark-Vatten-Miljö klustret vid SLU i Uppsala och är en del av både Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap och Fakulteten för skogsvetenskap.
Vi undervisar på grundläggande och på avancerad nivå inom markvetenskap, biologi och miljövetenskap samt har en forskarutbildning inom markvetenskap.
Vi forskar på markvetenskap som är ett multi- och interdisciplinärt ämne som omfattar samspelet mellan biologiska, kemiska och fysikaliska processer och egenskaper i markmiljön.
I vårt miljöanalysarbete genereras data kring tillståndet i miljön. En del data kan du hämta på våra datavärdskapsidor.
Spara
På institutionen för mark och miljö utförs en mängd analyser av jordprover, vattenprover och olika växtmaterial.
Våra fältförsök utförs ofta vid våra fältstationer Lanna forskningsstation utanför Skara och Lövsta fältforskningsstation utanför Uppsala.
Enligt högskoleförordningen skall den individuella studieplanen följas upp årligen. Ansvaret för detta ligger hos handledare och forskarstuderande. Institutionen gör en formell uppföljning vid tre tillfällen; efter 25, 50 respektive 75 % av nettostudietiden.
Ettårsuppföljningen består av:
Under det första året ska den forskarstuderande genomföra den obligatoriska introduktionskursen, Introduction to Soil Science Research, 7 credits. Inom ramen för kursen ska den forskarstuderande självständigt göra en litteraturgenomgång inom sitt ämnesområde och redovisa det i en introduktionsuppsats (10-15 sidor, på engelska, gärna med några illustrationer). I uppsatsen skall också redovisas hur det egna projektet bidrar till forskningsområdet. Senast ett år efter antagning (= när 12 månader av den effektiva doktorandtiden har gått) skall doktoranden presentera introduktionsuppsatsen och uppläggningen av doktoranduppgiften inför handledargruppen och övriga intresserade inom samma forskargrupp. Introduktionsuppsatsen lämnas sedan in till studierektor för behandling i forskarutbildningsnämnden undertecknad av den forskarstuderande och huvudhandledaren tillsammans med en sammanfattande beskrivning av projektet (1/2 A4-sida) lämplig att publicera på institutionens hemsida. Uppsatsen och beskrivningen av projektet skickas som fil till studierektor för forskarutbildningen tillsammans med ettårsuppföljningen. Uppföljning och uppsats skall godkännas av forskarutbildningsnämnden.
Halvtidsuppföljningen består av:
När minst 24 månader (50 % av nettostudietiden) gått ska doktoranden hålla sitt halvtidsseminarium. Vid detta seminarium presenteras hittills uppnådda resultat och planerade fortsatta studier. Detta seminarium är obligatoriskt och ingår i en seminariekurs som ger 5 hp i forskarutbildningen. Doktoranden ska också lämna in ett dokument för halvtidsuppföljning inklusive en reviderad studieplan (ISP) som behandlas i institutionens forskarutbildningsnämnd. Dokumenten ska skickas till studierektor senast 1 vecka innan institutionens forskarutbildningsnämnd har möte (se kalender på interna hemsidan).
Nämnden går igenom studieplanen och intervjuar den forskarstuderande och handledaren separat. Genomgången sammanfattas i protokollet och vid behov sker ett uppföljningsmöte med både handledare och doktorand samt studierektor, en handledarrepresentant och en forskarstuderanderepresentant.
För löneförhöjning vid 50 % nettostudietid krävs godkänd halvtidsuppföljning.
Slutuppföljningen består av:
Tidigast efter 33 månader (c. 70%) av nettostudietiden kan slutuppföljningen lämnas in till studierektor för godkännande forskarutbildningsnämnden. Den forskarstuderande skall vara närvarande vid nämndens möte för att svara på frågor. För löneförhöjning vid 75 % nettostudietid krävs godkänd slutuppföljning samt att 75 % av nettostudietiden uppnåtts. Doktoranden skall också vara godkänd på institutionens obligatoriska seminariekurs, Slutuppföljningen skall skickas till studierektor senast 1 vecka innan institutionens forskarutbildningsnämnd har möte (se kalender på institutionens interna hemsida).
Inför varje uppföljning ska underlagen/dokumenten sändas som pdf-fil till studierektor.
Originalen med doktorandens och handledarens underskrifter tas med till mötet/intervjun med forskarutbildningsnämnden (halvtids & slutuppföljning).
När uppföljningen godkänts och signerats av studierektor, skall uppföljningsdokumentet och den individuella studieplanen (ISP) undertecknas av prefekten.
Därefter ska doktoranden göra en pdf av undertecknade dokument, vilken sparas med övriga bilagor som en pdf-fil, innan originalen lämnas för arkivering vid kurssekretariatet.
Avhandlingsmanus skall granskas och godkännas av institutionens redaktionskommitté innan avhandlingen kan lämnas till tryck. Manuskriptet måste lämnas till redaktionskommittén senast tio veckor före disputation.När avhandlingen är tryckt skall doktoranden meddela studierektor tid och plats för disputationen.
lisbet.lewan@slu.se 018-67 26 29
Institutionen för mark och miljö är miljöcertifierad
Kontakter vid institutionen för mark och miljö
Prefekt: Anke Herrmann, 018-671561
Ställföreträdande prefekt: Bo Stenberg, 0511-67276
Administrativ chef: Åsa Brorsson, 018-671254
Postadress: Institutionen för mark och miljö, SLU, Box 7014, 750 07 Uppsala
Fakturaadress: SLU Fakturamottagning, Box 7090, 750 07 Uppsala
Besök oss
Spara
Spara
Spara
Spara
Spara
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen