Kontaktinformation
Institutionen för skoglig resurshushållning, Avdelningen för skoglig fjärranalys
Hur tidigt på året kan granbarkborreangrepp detekteras i tidsserier av satellitbilder och radardata?
Kontakt: Eva Lindberg
Finansiär: Hildur och Sven Wingquists Stiftelse för Skogsvetenskaplig forskning
Forest inventory, which records not only the basic attributes of trees, but also the forest state and the yields of the forest, provides the fundamental reference data for all decision-making that are relevant to human interventions in forest ecosystems, ranging from management decisions at the landscape scale to harvest planning in forest stands. High benefits can be obtained if quality of individual trees , indicated by attributes such as stem curve, size distribution, height of the
lowest dead branch, crown base height and maximum branch diameter can be characterized, and if accuracy and spatial coverage of volume estimations can be improved. In this project, we digitalize forests, automate forest inventory methodologies using mobile laser scanning and harvester-collected data, and calibrate the plot level wood quality and volume estimates. This is a project within the research programme “Tandem Forest Values” (https://www.ksla.se/etikettarkiv/tandem-forest-values/).
Kontakt: Johan Holmgren
Projektavslut: 2022
Finansiär: Kempestiftelserna
Öka värdet av ekosystemtjänster som utgörs av icke-träbaserade skogsprodukter.
Syftet med projektet är att utveckla metoder för att skatta tillgång av skogsbär till stora områden genom användning av hjälpinformation och säsongs data och samt skapa modeller för beslutstödssystem.
Kontakt: Inka Bohlin
Finansiär: Formas
Mer information om projektet: Öka värdet av ekosystemtjänster som utgörs av icke-träbaserade skogsprodukter: Förbättrad skattning och kartering av bärtillgång
Projektet syftar till att utveckla och utvärdera en ny metod för företagstaxering med hjälp av täta laserskanningsdata insamlade från låg höjd. När en företagstaxering genomförs idag, inventeras ett stickprov av företagets skogsbestånd som ska representera det totala innehavet. Inom var och en av dessa bestånd inventeras ett antal cirkelprovytor genom manuell klavning. Det kan innebära inventering av över 16 000 provytor. Genom att flyga med helikopter över ett urval av bestånden kan mer information erhållas till ett lägre pris. Med täta laserskanningsdata kan position och höjd mätas på samtliga träd som flygs över av helikoptern. För att relatera höjdmätningarna till stamdiametrar mäts höjd och diameter på ett antal provträd i de laserskannade stråken. Målen är att med täta laserskanningsdata (1) utveckla algoritmer för detektering av enskilda träd (även undertryckta); (2) klassa trädslag i klasserna tall, gran eller löv; (3) beräkna höjd på samtliga träd; (4) beräkna skogliga variabler såsom volym; (5) utvärdera metoden med den traditionella företagstaxeringen.
Kontakt: Henrik Persson
Finansiär: Bo Rydins Stiftelse
Projektet syftar till att samla in fjärranalys- och fältdata samt vidareutveckla befintlig databas på Remningstorp som ”super test site” till nytta för framtidens skogliga fjärranalysforskning.
Kontakt: Johan Fransson
Finansiär: Hildur och Sven Wingquists Stiftelse för Skogsvetenskaplig forskning
Det finns idag inte något rationellt sätt i skogsbruket att mäta fördelningar av stamdiameterar inom bestånd. Vi vill därför utveckla metoder som använder mobila sensorer tillsammans med 3D mätningar från flygburna sensorer. Det blir då möjligt att skatta diameterfördelningar inom skogsbestånd vilket är viktigt för både skogsproduktion och naturvårdshänsyn. Inom detta projekt kommer vi att utveckla och demonstrera mobil laserskanning som använder enkel hårdvara men som ändå klarar av att leverera skoglig information med hög upplösning.
Kontakt: Johan Holmgren
Projektavslut: 2022-12-31
Finansiär: Skogssällskapet
Webbsida Inventering av skogsbestånd med mobila och flygburna sensorer
Projektet syftar till att undersöka huruvida man kan upptäcka granbarkborreangrepp på skog med hjälp av tidsserier av mätningar från ett radartorn på Remningstorp.
Kontakt: Johan Fransson
Finansiär: Hildur och Sven Wingquists Stiftelse för Skogsvetenskaplig forskning via Chalmers
Kontakt: Johan Holmgren
Syftet är att utveckla och utvärdera metoder för att på ett så optimalt sätt som möjligt använda mobila personburna system som automatiskt mäter trädpositioner och stamdiametrar i kombination med för enskilda fastigheter heltäckande flygburen laserskanning. Delmål: (1) utveckla en metod som detekterar, mäter höjden och artbestämmer enskilda träd med data från flygburen laserskanning, (2) utveckla en metod som kombinerar automatiska mätningar av trädpositioner och stamdiameterar från mobil laserskanning med trädmätningar från flygburen laserskanning, och (3) utvärdera metoderna med hjälp av manuella mätningar.
Kontakt: Johan Holmgren
Finansiär: Brattåsstiftelsen för Skogsvetenskaplig Forskning
Nationellt skogsdatalabb fungerar som en öppen experimentell verkstad och riktar sig till hela skogssektorn med näringsliv och myndigheter som främsta avnämare och samarbetspartners, men även till akademi, forskningsinstitut, intresseorganisationer och andra intresserade aktörer. Skogsdatalabbet erbjuder en infrastruktur via digitala programmerbara gränssnitt för åtkomst av satellitdata, skogliga geodata, data för AI och heltäckande karteringar. Här utvecklas även nya modeller och funktioner som möjliggör produktion av nya heltäckande karteringar och AI-analyser.
Kontakt: Anna-Lena Axelsson
Finansiär: Vinnova via Skogsstyrelsen
Utveckling av metoder för att skapa trädslagskartor från tidsserier av satellitbilder och radardata kombinerat med multispektrala laserdata.
Kontakt: Eva Lindberg
Finansiär: Skogssällskapet
Utveckling av metoder för att skapa trädslagskartor från olika typer av fjärranalysdata: satellitbilder, radardata, laserdata, matchade flygfoton.
Kontakt: Eva Lindberg
Finasiär: Formas
Projektet syftar till att utveckla ett ramverk för att kvantifiera olika felkällor hos referensdata och för att korrigera för dessa då noggrannheten i fjärranalysbaserad skogsinventering fastställs. Detta innefattar att beskriva olika felkällor, att kvantifiera dem med stöd av noggrant genomförda kontrollinventeringar, samt att utveckla och utvärdera statistiska metoder för att kompensera för fältmätningsfel då noggrannheten i fjärranalysbaserad inventering beräknas. Projektet kommer därmed att möjliggöra objektiva utvärderingar av skogliga fjärranalysskattningar oberoende av sensortyp och testområde.
Kontakt: Henrik Persson
Finansiär: Bo Rydins Stiftelse och Kempe