Västerbottens län, Sverige/Norge (63° - 65° N)

Senast ändrad: 06 december 2017
Under vintern 2003 märktes 25 älgkor med GPS-halsband i Västerbotten och den märkningen har skett i samarbete med Länsstyrelsen i Västerbotten, markägaregruppen och Jägareförbundet i Västerbotten. Årligen flyttades halsbanden mellan individer i områden kring Åsele (2003/2004), Nordmaling (2004/2005), Hällnäs (2005/2006) och Malå (2006/2007). Tyngdpunkten på studien i Västerbotten låg på hemområden, vandringar och egenskaper runt kalvningen. Totalt märktes 102 olika älgar i denna förvaltningsmärkning. I november/december 2004 startades ett märkningsprojekt inom programmet "Älg i MittSkandia" som var ett samarbete mellan Sverige och Norge. Projektet avslutades officiellt i 2007. I det här projektet märktes älgar i tre områden kring svensk/norska gränsen. Det var i områden kring Krutfjell, Krokstrand och Skalmodal. Märkningar i det här projektet skiljde sig åt från märkningar i alla andra områden eftersom här märktes älgarna i sina sommarområden (det vill säga i fjällen). En anledning för detta var behovet att studera andelen av älgar som under vintern vandrade till norska och svenska skogslandet. Dessa älgar ingick delvis i samma analyser som projekt Västerbotten och fokus låg på att skaffa kunskap om vandringar, hemområden och habitatval.

februari 2017 märktes 27 älgkor i Nordmaling trakten. Märkningen ingår i forskningsprogrammet Beyond Moose och ska hjälpa till att öka vår förståelse hur djuren rör sig i landskapet och utnyttjar sina livsmiljöer i flerartssystem. Området i Nordmaling valdes för att här finns inte bara älg utan också rådjur, dov- och kronhjort. Nordmaling är det enda området så lång norrut som har alla dessa fyra arter. Delaktigt i detta märkningsprojekt är också veterinärerna Jon Arnemo och Alina Evans som forskar om älgens ekofysiologi. För dessa studier bär älgarna inte bara en GPS-sändare utan har också en lite sensor i magen och under huden som mäter kroppstemperatur och hjärtslag.

Karta som visar första märkpositionen.

Följ länken nedan för att se rörelsemönster av de älgar som är märkta i Västerbotten: 

http://webmap.slu.se/website/moosetrack_BD/ (öppnas i nytt fönster)

Förkortningar: HK-Haparanda-Kalix, GÄ-Gällivare, JU-Junosuando, SV-Svappavaara, NM-Nordmaling, F eller M-Nikkaluokta.

Om kartan inte visas kan det bero att ditt fönster i webbläsaren måste minskas i storlek och/eller popup-blockers måste vara avstängt.

Karta som visar vandringen hos en märkt älg mellan Sverige och Norge.

Sidansvarig: bo-soren.wiklund@slu.se