Västerbottens län, Sverige/Norge (63° – 65° N)

Senast ändrad: 21 april 2021

Liksom Norrbotten har Västerbotten en lång tradition av älgforskning. Under hela 90-talet följdes älgar i Robertsfors kommun med VHF-sändare för att få mer kunskap om rörelse, reproduktion och överlevnad. I början av 2000-talet började GPS-eran. Under vintern 2003 märktes 25 älgkor med GPS-halsband och märkningen har skett i samarbete med Länsstyrelsen i Västerbotten, markägaregruppen och Jägareförbundet i Västerbotten. Betesskador i vinterområdet lyfte frågan vart älgarna tar vägen under jaktsäsongen. Projektet pågick i fyra år och årligen flyttades halsbanden till ett nytt område. Märkningar började i områden kring Åsele (2003/2004), Nordmaling (2004/2005), Hällnäs (2005/2006) och Malå (2006/2007). Tyngdpunkten på studien i Västerbotten låg på hemområden, vandringar och egenskaper runt kalvningen. Totalt märktes 102 olika älgar i denna förvaltningsmärkning.

I november/december 2004 startades ett märkningsprojekt inom programmet "Älg i MittSkandia" som var ett samarbete mellan Sverige och Norge. Projektet avslutades officiellt i 2007. I det här projektet märktes älgar i tre områden kring svensk/norska gränsen; Krutfjell, Krokstrand och Skalmodal. Märkningar i det här projektet skiljde sig åt från märkningar i alla andra projekt eftersom här märktes älgarna i sina sommarområden (det vill säga i fjällen). En anledning för detta var behovet att studera andelen av älgar som under vintern vandrade till norska och svenska skogslandet. Dessa älgar ingick delvis i samma analyser som projekt Västerbotten och fokus låg på att skaffa kunskap om vandringar, hemområden och habitatval.

I februari 2017 märktes 27 älgkor i Nordmaling trakten. Märkningen ingår i forskningsprogrammet BEYOND MOOSE och ska hjälpa till att öka vår förståelse hur djuren rör sig i landskapet och utnyttjar sina livsmiljöer i flerartssystem. Området i Nordmaling valdes för att här finns inte bara älg utan också rådjur, dov- och kronhjort. Inom området utförs också andra forskningsaktiviteter som att testa hur vidare kameror kan användas som inventerings- och observationsverktyg. Därtill görs intensiva inventeringar för att studera foder, betestryck och spillningsförekomst av de olika arterna. Nordmaling är det enda området så lång norrut som har alla dessa fyra klövviltsarter. Delaktiga i detta märkningsprojekt är också veterinärerna Jon Arnemo och Alina Evans som forskar om älgens ekofysiologi. För dessa studier bär älgarna inte bara en GPS-sändare utan har också en fysiologisk sensor i magen och under huden som mäter kroppstemperatur och hjärtslag.


Karta som visar första märkpositionenKarta som visar första märkpositionen.
 
 
Följ länken nedan för att se rörelsemönster av de älgar som är märkta i Västerbotten: 

https://wram.slu.se/ (öppnas i nytt fönster)

Förkortningar: HK-Haparanda-Kalix, HA-Harads, JE-Junsele, LJ-Ljusdal, NM-Nordmaling, F eller M-Nikkaluokta (F= ko, M= tjur).

Om kartan inte visas kan det bero att ditt fönster i webbläsaren måste minskas i storlek och/eller popup-blockers måste vara avstängt.

Karta som visar vandringen hos en märkt älg mellan Sverige och Norge.