Grönt kulturarv®: sortiment

Senast ändrad: 17 januari 2022
Perennplantor till försäljning i en handelsträdgård. Plantorna står på träbord, sorterade efter namn. På bordet står bland annat blommande jätteprästkrage. I bakgrunden ses två växthus. Färgfoto.

Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom. Växterna har inventerats, provodlats och valts ut för bevarande i den Nationella genbanken. Sortimentet består av frukt, fröer, prydnadsbuskar, krukväxter, köksväxter, lökar, perenner, rosor och träd. Sorterna är odlade i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag. Alla bär på en historia och de har inspirerat till de nya sortnamn som växterna har fått.

Perenner

Våren 2020 kom en ny Grönt kulturarv®-perenn på marknaden. Det var bukettviolen 'Ullas Favorit' med väldoftande, ljuslila blommor. Nu finns sammanlagt 16 perenner lanserade under varumärket Grönt kulturarv®.

Läs mer om perennerna här

Rosor

Den senaste rosen att lanseras under Grönt kulturarv® är bourbonrosen 'Pipar Hans', insamlad i Västmanland. Sortimentet består av 15 sorters äldre rosor. 

Läs mer om rosorna här

Perenna köksväxter, krydd- och medicinalväxter

Under 2022 lanseras de två humlesorterna 'Böle' och 'Tväråsel' under varumärket Grönt kulturarv®. Sorterna har odlats i Västerbotten respektive Norrbotten. Humlen 'Tväråsel' är den nordligaste brukshumlen som samlats in för bevarande i Nationella genbanken.  

Läs mer om köks-, krydd- och medicinalväxterna här

Krukväxter

Sex pelargoner finns i handeln under varumärket Grönt kulturarv®. De senaste lanserade är muskotpelargonen SVENSKBYBORNAS PELARGON och rosengeranium DR WESTERLUNDS BLOMMA, båda med intressanta historier tillbaka till 1920-talets Sverige.

Läs mer om krukväxterna här

Fröer

Gråärten 'Solberga', kokbönan 'Signe' och kålroten 'Klint Karin' är exempel på köksväxtsorter med historia som kan märkas med Grönt kulturarv®.

Läs mer om fröerna här

Lök- och knölväxter

Hösten 2021 presenteras de första tulpanerna under varumärket Grönt kulturarv®. De tre sorterna heter 'Kersti', 'Skäret' och 'Tofta'. Sorterna 'Kersti' och 'Skäret' är insamlade i Skåne medan 'Tofta' odlats på Gotland.

Läs mer om lökväxterna här

Frukt och bär

Ett femtiotal äldre certifierade fruktsorter är nu varumärkta med Grönt kulturarv®.

Läs mer om fruktsorterna här

Träd och buskar

Ornäsbjörken var det första trädet som fick Grönt kulturarv®-märkning. Nu lanseras den första prydnadsbusken. Det är syrenen 'Emilie Piper', insamlad vid Löfstad slott i Östergötland och med en historia tillbaka till 1920-talet.  

Läs mer om träd och buskar här