Grönt kulturarv®: sortiment

Senast ändrad: 29 maj 2023
Perennplantor till försäljning i en handelsträdgård. Plantorna står på träbord, sorterade efter namn. På bordet står bland annat blommande jätteprästkrage. I bakgrunden ses två växthus. Färgfoto.

Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom. Växterna har inventerats, provodlats och valts ut för bevarande i den Nationella genbanken. Sortimentet består av frukt, bär, fröer, prydnadsbuskar, krukväxter, köksväxter, lökar, perenner, rosor och träd. Sorterna är odlade i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag. Alla bär på en historia och de har inspirerat till de nya sortnamn som växterna har fått.

Perenner

Våren 2023 kommer fem nya Grönt kulturarv®-perenner på marknaden. Det är jordvivan 'Rut', höstfloxsorterna 'Svea i Haga' och 'Elise i Bossgården', trädgårdsaurikeln 'Krusenstiernska' och höstastern 'Frövi'. De är insamlade i Skåne, Uppland, Västergötland, Småland respektive Västmanland. Nu finns sammanlagt 21 perenner lanserade under varumärket Grönt kulturarv®.

Läs mer om perennerna här

Rosor

Den senaste rosen att lanseras under Grönt kulturarv® är buskrosen 'Skarvsjö', insamlad i Lappland. Sortimentet består av 16 sorters äldre rosor. 

Läs mer om rosorna här

Perenna köksväxter, krydd- och medicinalväxter

Under 2023 lanseras Potatislöken 'Anna' under varumärket Grönt kulturarv®. Sorten är den andra potatislök som märks med Grönt Kulturarv®.  

Läs mer om köks-, krydd- och medicinalväxterna här

Krukväxter

Sex pelargoner finns i handeln under varumärket Grönt kulturarv®. De senaste lanserade är muskotpelargonen SVENSKBYBORNAS PELARGON och rosengeranium DR WESTERLUNDS BLOMMA, båda med intressanta historier tillbaka till 1920-talets Sverige.

Läs mer om krukväxterna här

Fröer

Gråärten 'Solberga', kokbönan 'Signe' och kålroten 'Klint Karin' är exempel på köksväxtsorter med historia som kan märkas med Grönt kulturarv®.

Läs mer om fröerna här

Lök- och knölväxter

Hösten 2022 presenteras två tulpaner under varumärket Grönt kulturarv®. De heter 'Ester' och 'Granlunda'. Båda sorterna är insamlade i Skåne.
Läs mer om lökväxterna här

Frukt och bär

Under 2023 lanseras smultronet 'Norrlandssmultron' som är det första bäret isom märks med Grönt kulturarv®. Ett femtiotal äldre certifierade fruktsorter är nu varumärkta med Grönt kulturarv®.

Läs mer om frukt- och bärsorterna här

Träd och buskar

2023 får sortimentet sin andra syren, 'Toddylunden' från Mårbacka i Värmland. Ornäsbjörken var det första trädet som fick Grönt kulturarv®-märkning och 2022 lanserades syrenen 'Emilie Piper' som den första prydnadsbusken. 
Läs mer om träd och buskar här