Grönt kulturarv®: sortiment

Senast ändrad: 13 november 2018
Perenner till salu.jpg

Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom. Växterna har inventerats, provodlats och valts ut för bevarande i den Nationella genbanken. Sortimentet består av frukt och bär, fröer, krukväxter, köksväxter, lökar och knölar, perenner, rosor, träd och buskar. Sorterna är odlade i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag. Alla bär på en historia och de har inspirerat till de nya sortnamn som växterna har fått.

Perenner

Våren 2019 kommer två nya perenner på marknaden. Det är blodalunroten 'Smedsberget' med mörkt rosa blommor och silvrig höstanemon 'Föräldrahemmet' med ljust rosalila blomning. Nu finns sammanlagt 15 perenner lanserade under varumärket Grönt kulturarv®.

Läs mer om perennerna här

Rosor

De senaste rosorna att lanseras under Grönt kulturarv® är bourbonrosen 'Strömsro' från Östergötland, remontantrosen 'Selma Dahlberg' från Uppland och spinosissima-rosen 'Hällestorp' från Småland. 

Läs mer om rosorna här

Perenna köksväxter

'Mauritz 85', 'Svalöf E' och 'Svalöf S' heter de tre humlesorter som introduceras våren 2019. Sorterna är resultatet av ett växtförädlingsarbete som pågick 1923-1959 för att få fram en svensk lättplockad sort med tidigare mognad än de europeiska. 

Läs mer om köksväxterna här

Krukväxter

Fyra pelargoner finns i handeln under varumärket Grönt kulturarv®. Den senaste att lanseras var pelargonen 'Maria Dangel' från Blekinge.

Läs mer om krukväxterna här

Fröer

Gråärten 'Solberga', kokbönan 'Signe' och potatislök från Leksand är exempel på äldre köksväxtsorter som samlats in av Fröuppropet och säljs under varumärket Grönt kulturarv®. 

Läs mer om fröerna här

Lök- och knölväxter

Den dubbelblommande krollliljan 'Kallmora' från Dalarna säljs under varumärket Grönt kulturarv®.

Läs mer om lökväxterna här

Frukt och bär

Nu varumärks äldre certifierade fruktsorter med Grönt kulturarv®.

Läs mer om fruktsorterna här

Träd och buskar

Ornäsbjörken är första trädet under Grönt kulturarv®. Fler sorter ur Poms insamlingar kommer att introduceras efter hand.

Läs mer om träd och buskar här

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se