Grönt kulturarv®: sortiment

Senast ändrad: 22 november 2019

Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom. Växterna har inventerats, provodlats och valts ut för bevarande i den Nationella genbanken. Sortimentet består av frukt och bär, fröer, krukväxter, köksväxter, lökar och knölar, perenner, rosor, träd och buskar. Sorterna är odlade i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag. Alla bär på en historia och de har inspirerat till de nya sortnamn som växterna har fått.

Perenner

Våren 2020 kommer en ny Grönt kulturarv®-perenn på marknaden. Det är bukettviolen 'Ullas Favorit' med väldoftande, ljuslila blommor. Nu finns sammanlagt 16 perenner lanserade under varumärket Grönt kulturarv®.

Läs mer om perennerna här

Rosor

De senaste rosorna att lanseras under Grönt kulturarv® är bourbonrosen 'Great Western' från Skåne, gallica-rosen 'Pustebacken' från Blekinge och rugosa-rosen 'Gryts Bruk' från Närke. 

Läs mer om rosorna här

Perenna köksväxter, krydd- och medicinalväxter

Under 2020 lanseras de första krydd- och medicinalväxterna med Grönt kulturarv-märkning. Det är grönmyntan 'Fägre', insamlad i Västergötland, och åbrodden 'Predikoväcka' från Dalarna.  

Läs mer om köksväxterna här

Krukväxter

Sex pelargoner finns i handeln under varumärket Grönt kulturarv®. De senaste att lanseras var muskotpelargonen 'Marias Blomma' och doftpelargonen 'Dr Westerlunds Blomma', båda med intressanta historier tillbaka till 1920-talets Sverige.

Läs mer om krukväxterna här

Fröer

Gråärten 'Solberga', kokbönan 'Signe' och potatislök från Leksand är exempel på äldre köksväxtsorter som samlats in av Fröuppropet och säljs under varumärket Grönt kulturarv®. 

Läs mer om fröerna här

Lök- och knölväxter

Den dubbelblommande krollliljan 'Kallmora' från Dalarna säljs under varumärket Grönt kulturarv®.

Läs mer om lökväxterna här

Frukt och bär

Ett femtiotal äldre certifierade fruktsorter är nu varumärkta med Grönt kulturarv®.

Läs mer om fruktsorterna här

Träd och buskar

Ornäsbjörken är första trädet under Grönt kulturarv®. Fler sorter ur Poms insamlingar kommer att introduceras efter hand.

Läs mer om träd och buskar här

Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se